Главният прокурор Иван Гешев продължава с богоугодните дела. След като многократно държа речи за бедните пенсионери, за олигарсите, които замърсяват въздуха на поколенията с отпадъци, днес Гешев отправи взор към бетона по морето и сечта на гори. 

"Бетонира се морето. Сече се вековна гора в планината. Време е да спрем унищожението на уникалната българска природа!" - гласи днешният туит на обвинител номер едно.

А поводът е, че Върховна административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала за сеч на вековна гора край Котел. Като изненадващо се е самосезирала по медийна публикация на сайта "Медиапул", традиционно критичен към работата на главните държавни обвинители и Гешев не прави изключение.

Според съобщението на сайта на обвинението ВАП сезира министъра на земеделието, храните и горите (Десислава Танева) да извърши спешна проверка, свързана с обстоятелствата по случая.

"За изясняването на казуса е необходимо да се проучат предвидените по лесоустройствения проект мероприятия, кога и какви дървесни видове са маркирани, какъв вид е сечта-изборна, групова или др., какъв е видът на добива- за бичене, фурнир или шперплат и за какво точно са маркирани дърветата, съгласувана ли е сечта с РИОСВ, изпълнена ли е процентно до 25% с оглед наличието на вододайна зона и др.", посочват от ВАП.

Според публикацията, базирана на сигнал във фейсбук групата "Да запазим горите", изсечени са били 2500 кубика, в т.ч. 130-годишна букова гора, която би трябвало да е защитена от закона, като сечта е разрешена от Държавно горско стопанство - Котел, което е към Югоизточното държавно предприятие - Сливен. Горите се намират във вододайна зона.

 

 

От друго съобщение на държавното обвинение разбираме, че районната прокуратура в Сливен също се е самосезирала. Извършено е било претърсване на офиси в горското стопанство в Котел, откъдето е иззета цялата документация, касаеща посочената в статията сеч. Осъществени са и огледи на мястото на сечта, осъществена в местностите Калугера и Боров чучур. 

По досъдебното производство е извършен и оглед в склад на търговско дружество, където е съхранявана част от отсечената дървесина. От там също е иззета относима към разследването документация. Предстои по досъдебното производство да бъдат назначени съответните експертизи, наред с това ще бъдат извършени  и множество други следствени действия.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – Бургас и Върховна касационна прокуратура.