"Спрямо Асена Стоименова е повдигнато неясно обвинение, което представлява съществено процесуално нарушение, тъй като ограничава правото на защита на обвиняемото лице."

Това постанови днес съдия Христина Николова от Софийския районен съд, след което прекрати и върна на прокуратурата делото срещу проф. Асена Стоименова - председател на Българския фармацевтичен съюз.

По време на пандемията един от казусите, които предизвикаха сериозно обществено недоволство, бе срещу Стоименова за две нейни изказвания в посока - че презапасяването с лекарства крие риск от недостиг и че животоспасяващи медикаменти липсват от пазара.

Прокуратурата я обвини по члена 326 от НК - за "който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години" (който обичайно се прилага за "шегаджии", които звънят на тел. 112 без причина., б.р.).

Професорката направи впоследствие няколко изявления, с които съвсем ядоса прокуратурата и т. нар. "медии", чиито тези плътно се припокриват с тезите на Иван Гешев.

Въпреки това самото държавно обвинение предложи да се преобразува наказателната й отговорност в административна - глоба от 1000 до 5000 лв. И така казусът днес стигна до Софийски районен съд. На делото прокурор изобщо не дойде.

Обаче съдия Николова прие, че са допуснати "съществени процесуални нарушения довели до ограничаване правото на защита".

Както в постановлението за привличане на обвиняем, така и в постановлението на СРП за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно нанаказание е посочено, че Асена Стоименова е предала заблуждаващи знаци за тревога, посредством две нейни изявления - пред БНТ и по програма "Хоризонт" на БНР. 

Един път излиза, че държавното обвинение твърди да са извършени 2 отделни самостоятелни деяния, но в постанелнието за привличане е налице неяснота дали се инкриминира едно закононарушение извършено при условията на продължавано престъпление, или се касае за "реална съвкупност от отделни деяния".

Освен това съдът отбеляза, че няма как фармацевтката да се защитава, защото не е налице индивидуализация в необходимата степен на всяко едно от деянията - прокуратурата не е посочила всеки от инкриминираните изрази в рамките на кое предаване се твърди да е употребен или пък Стоименова е повтаряла еднакви думи пред двете медии.

Това нарушение е отстранимо и съдебното производство следва да бъде прекратено и делото да бъде върнато на СРП, прие съдията.