Прагът на бедност в България за следващата година ще е 369 лв. Спрямо тази година това е ръст от шест лева. Това бе обявено след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, в който участват представители на правителството, бизнеса и синдикатите. 

За 2019 г. под линията на бедност са били над 1,3 млн. българи или 18,6% от населението, съобщи социалният министър Деница Сачева. Тя се позова на данни на Евростат. 

"Линията на бедност е обвързана единствено и само с финансова подкрепа за хората с увреждания, но там няма подоходен критерий, тоест абсолютно всички ще бъдат подкрепени както през финансовата подкрепа, която е целева за хората с увреждания, така и през системите за социално подпомагане", каза Сачева.

Сред решенията на "тристранката" е и възможността социалният министър е да предлага еднолично размер на линията на бедност. Но това ще е възможно само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в условията на Covid-кризата. Тази промяна в методиката за определяне на линията на бедност ще одобри правителството, обясни министър Сачева. 

И добави, че предложенията на социалното министерство ще бъдат обект на разговори, обществено обсъждане и разговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Социалните партньори не били съгласни с предложението на Обедините патриоти Националния осигурителен институт (НОИ) да може да обжалва пред административен съд решенията за ТЕЛК и за отпускане на инвалидни пенсии. Те настояват за цялостна реформа в системата за определяне на инвалидност.

"Патриотите" предлагат при наличие на данни за неправилно издадено ТЕЛК решение медицинските комисии към териториалните поделения на НОИ да могат да изискват на въпросното лице да се извършват допълнителни изследвания и консултации в лечебни заведения, с които институтът има сключени договори. А решението на ТЕЛК да се преразглежда върху тези резултати. 

На „тристранният съвет“ са отчетени и резултатите от мярката 60/40. Според правителствените данни в периода март юни, благодарение на мярката над 172 хиляди души са запазили работата си. За целта държавата е дала 185 млн. лева.

В туризма мярката дори стана 80/20 и послужи за запазването на 18 000 работни места чрез изплащането на повече от 22 млн. лева, посочи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.