Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който се възстановява от отравяне, е говорил с германски прокурор за опита да бъде убит и казва, че планира да се върне в Русия, веднага след като оздравее, е казал висш германски служител в сигурността, цитиран днес от "Ню Йорк Таймс".

Източникът на вестника е заявил, че Навални е психически здрав, макар лекарите да не са били сигурни в какво състояние ще бъде след излизането от комата.

“Той напълно разбира състоянието си, той напълно разбира какво се е случило и той напълно разбира къде е", е казал служителят, говорил под условие за анонимност. 

В разговора си с германския прокурор Навални е отказал да сътрудничи на руска молба за съвместно разследване на случая му с Германия, е казал сужителят от сигурността. Опозиционерът отговорил, че възнамерява да се върне в Русия, щом оздравее напълно.

"Той не планира да бъде в изгнание в Германия", е казал служителят. "Той иска да се върне у дома в Русия и да продължи мисията си".

Руските представители не са узнали веднага за отказа на Навални да им сътрудничи и не отговориха веднага на вчерашното германско съобщение, че независими френска и шведска лаборатории са потвърдили извода на германската, че Навални е бил отровен с вещество от групата на нервнопаралитичния газ "Новичок".

"Ню Йорк таймс" припомня, че руснаците са предложили алтернативни теории защо Навални изгуби съзнание след пътуване до сибирския град Томск на 20 август. Сред тези теории е злоупотреба с наркотици или ниска кръвна захар. 

Германската канцлерка Ангела Меркел, която нормално си е говорила по телефона с руския президент Владимир Путин веднъж седмично, не е провеждала разговор от отравянето на Навални, пише вестникът, позовавайки се на висш представител на германската сигурност, пожелал анонимност.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров е отменил насрочена за тази седмица среща с германския си колега Хайко Маас. В съобщението си руското външно министерство не споменава Навални, а изтъква проблем с графиците на министрите. 

Вчера френският президент Еманюел Макрон се присъедини към осъдителния тон на германците, като повдигна въпроса за Навални в телефонен разовор с Путин и "поиска незабавно да бъде хвърлена пълна светлина върху обстоятелствата и отговорностите в този опит за убийство". 

Русия отхвърля обвиненията, че е отровила Навални, както отрича да има нещо общо с опита за отравяне на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солзбъри, Великобритания, през 2018 г., срещу които също беше използван "Новичок". Тогава Великобритания даде на Русия 24 часа за обяснения, след което ѝ наложи санкции и организира съюзниците да гонят на едро руски дипломати. 

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че Германия е предприела по-внимателен курс - защото за разлика от Скрипал, който има британско гражданство, Навални има руско и опитът да бъде убит е извършен на руска територия, докато покушението срещу двамата Скрипал е било на британска земя. Германия освен това иска да държи отворени дипломатическите канали с Русия заради Украйна и газопровода "Северен поток-2". Изданието се позовава на експерти, че Меркел по-скоро не би прекатила проекта, в който вече са инвестирани над 10 милиарда евро и който има много защитници сред германската политическа класа и бизнес.

Следи от отровата се били намерени не само в пробите, взети от Навални, в берлинската болница "Шарите", но също върху бутилка с вода, която е пътувала с него от Русия, пише "Ню Йорк таймс", позовавайки се на германски служители. Te отхвърлиха руските искания за "доказателство", че Навални е бил отровен в Русия, отбелязвайки, че руските власти са взели техни проби и са конфискували десетки предмети преди Навални да бъде транспортиран със самолет до Германия.