"Джезери" се нарича първият летящ автомобил турско производство. Първите тестови изпитания в небето са преминали успешно, съобщиха от Националния център за безпилотни самолети "Байкар", където е конструирано и произведено оригиналното въздушно транспортно средство, пише БТА.

По информация на фирмата "Байкар" прототипът на първия летящ автомбил е дело на турски инженери и тежи 230 кг. Изпитателните тестове са преминали на височина 10 метра.

Летящият автомобил, който е наречен на името на Ел Джезери, известен мюсюлмански учен в древното царство Артуклу, притежава интелигентни летателни системи и лети автоматично. Проектиран за полет с минимални технически и авиационни познания и висока степен на сигурност, той се захранва от акумулаторни батерии с 8 електрически мотора и витла и лети със 100 процента електричество. Предвижда се да развива скорост до 100 км/ч и да достига височина 2 000 метра.

"Производството отне година и половина. Но вероятно ще изминат 10-15 години, докато започне масовото ползване на летящи автомобили. Планираме през следващите 3-4 години да пуснем прототипи на "Джезери". Смятам, че след умните автомобили и летящите автомобили ще предизвикат революция в автомобилните технологии", коментира техническият директор на "Байкар" Селчук Байрактар.

Първият турски летящ автомобил бе представен за пръв път на миналогодишното изложение Текнофест 2019 на старото летище "Ататюрк" в Истанбул, който бе посетен от 1 720 000 хиляди души.

Експертите прогнозират, че производството на автомобили от типа "Джезири" ще намали задръстванията в градското движение, замърсяванията на въздуха, катастрофите по пътищата и ще има водеща роля в градското движение.