След 16 дни на безпрецедентен хаос България отново има цена на природния газ, след като Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди поисканото от "Булгаргаз" увеличение с над 20% за септември. Така за този месец тя става 22,46 лв. за мегават час, без да се броят разходите за достъп, пренос, акциз и ДДС. 

Новата цена ще се прилага със задна дата - от 1 септември, а "Булгаргаз" вече би трябвало да е започнала да издава фактурите на дружествата-клиенти на компанията. 

Припомняме, че ситуацията в България по отношение на цената е на газа е безпрецедентна, заради решението на енергийната министърка Теменужка Петкова да накара "Булгаргаз" да оттегли вече внесеното си към КЕВР искане за увеличение на цената за този месец с над 20 на сто. На 1 септември държавната "Булгаргаз" внесе редовното си заявление за предложение за нова цена на природния газ в КЕВР. В него бе поискано увеличение от над 20% с мотив - поскъпването на себестойността на горивото на международните спот пазари.

Буквално няколко часа преди КЕВР да утвърди цената обаче станахме свидетели на безпрецедентна намеса на правителството, което нареди на "Булгаргаз" да оттегли искането и обяви, че започва проверка на изчисленията. Това действие бе определено от експерти като опит да се успокоят хората, особено тези, които протестират вече 65 дни по площадите на страната, въпреки че беше пределно ясно, че увеличение на цената трябва да има. Така в продължение на 11 дни цена на природния газ на практика нямаше, доставки се правеха, но не се фактурираха. Хаос - така накратко можеше да бъде определена ситуацията. 

В края на миналата седмица обаче Петкова се появи на извънредна пресконференция, на която обяви, че проверката е минала, а проблем с образуването на цената на газа няма. Исканото увеличение е сформирано правилно, спазени са всички изисквания на договора между "Булгаргаз" и "Газпром", спазена е и наредбата за регулиране на цената на природния газ.

При всички положения обаче ситуацията, която правителството създаде, донесе огромно напрежение в системата, притесни купувачите и застраши тъкмо закрепеното финансово положение на "Булгаргаз". Освен това постави под въпрос истинската независимост на регулатора и работата на свободния пазар и пазарния принцип.

Увеличението на цената не засяга крайните потребители, а само дружествата-клиенти на държавната компания.