COVID-19 отмени много резервации за почивка, а и все още променя в крачка много планове. Справя ли се светът (и България) с пандемията - експертите казват "все още не", но оттук насетне от нашата лична отговорност зависи да спазваме т. нар. три "Д" - дисциплина, дезинфекция, дистанция. Къде, ако не в хотел, може да почивате дори и през есента, без да се налага да се съобразявате с всички правила, които налага физическата изолация? Клуб Z продължава със своята поредица "Ваканция на социална дистанция", в която ви представяме идеи за безопасна почивка.

Дестинацията, която днес ще ви представим, не е от най-популярните сред туристите. Едва ли сте чули някой да е отишъл на почивка в... Разградския край. Но тук всъщност можете да откриете много поводи да отбиете от пътя и да се потопите в истинското море на културно-исторически туризъм. Затова, ако ще не сте си избрали маршрут за предстоящите четири празнични дни около Деня на независимостта, помислете дали да не отидете до Разград. Със сигурност после ще се върнете у дома заредени, защото ще сте видели интересни паметници от различни епохи, илюстриращи древната ни и богата история.

Римският град Абритус се намира в покрайнините на днешния Разград.Той е един от най-добре проучените и експонирани късноантични градове. Там наистина можете да усетите духа на Римската империя. Абритус е изграден по типа на римските градове с прави улици, обществени сгради, построени в центъра около градски площад (форум).

Абритус - северната порта.

Водоснабден е чрез няколко глинени водопровода. Защитен е с крепостна стена.

Другата голяма забележителност в района се намира на по-малко от 3 км от исперихското с. Свещари.

Историко-археологическият резерват "Сборяново" е едно от най-посещаваните места в региона. Най-важният исторически паметник там е Свещарската гробница от III в. пр, обявена от ЮНЕСКО за обект на световното културно-историческо наследство.

В резервата влизат над 140 археологически и културни паметника - древни селища, светилища и т.н.

Първите следи от живот по тези места са от края на каменната и началото на каменно-медната епоха. Със заселването на тракийските племена гети през ранножелязната епоха районьт се превръща в политически, културен и религиозен център, който започва да се изгражда от началото на I хил.пр.н.е. и достига най-висока точка на развитие през елинистическата епоха (IV – III в пр.н.е.).

Край село Свещари се намира и Демир Баба теке. Мястото е считано за свещено от 3000 години - първо за траките, после за християните, а в наши дни и за мюсюлманите. Но е отворено за всеки, независимо от религията, и пази десетки легенди и предания.

Сградата (на заден план) представлява малък мавзолей, в който се предполага, че лежат тленните останки на алевийския светец от XVI век Хасан Демир баба Пехливан.

Макар и областен град Разград не е голям като брой население и е подходяща дестинация за посещение във времена, в които трябва да се спазва социална дистанция.

Сред най-големите забележителности в града е часовниковата кула, която датира от 1864 г. Построена е от тревненския майстор Тодор Тончев, върху основите на по-стара часовникова кула, която е била разрушена заради проблеми в конструкцията ѝ. Най-вероятно камбаната е донесена през 1731 г. от Унгария и е била използвана в старата кула.

Голяма забележителност е Ибрахим паша джамия, която е включена в каталога на ЮНЕСКО, като третата по големина джамия на Балканите. Построена е през 1616 г. Джамията е един от най-красивите образци на класическата османска архитектура.

В Разград, както и в съседните по-малки градове и села, има достатъчно на брой малки семейни хотели и къщи за гости, които предлагат възможност за безопасна и спокойна почивка.