Единствено Бахрейн и Обединените арабски емирства ще са "отговорни" за "тежките последици" от нормализирането на отношенията си с Израел, заяви днес иранският президент Хасан Рохани, цитиран от Франс прес и БТА.

"Как можахте да протегнете ръка на Израел? А след това искате ли да им дадете бази в региона? Ще сте отговорни за всички тежки последици от това", предупреди иранският президент в реч, излъчена по телевизията.

Рохани, който не назова конкретно Бахрейн и ОАЕ, говори на заседание на правителството ден след като във Вашингтон бяха подписани споразумения за нормализиране на връзките между Израел и тези две арабски страни от Залива под егидата на президента на САЩ Доналд Тръмп.

В речта си иранският президент разкритикува "някои държави от региона", чиито "лидери не разбират нищо от религия и пренебрегват дълга си . . . към палестинската нация".

В началото на този месец върховният ръководител на Иран аятолах Али Хаменей обвини ОАЕ, че са "предали мюсюлманския свят, . . . арабските нации, страните от региона и Палестина", приемайки да нормализират отношенията си с еврейската държава, припомня АФП.

В събота иранското министерство на външните работи обвини монархията в Бахрейн, че става "съучастник в престъпленията на ционисткия режим".

От времето на Ислямската революция през 1979 г. Иран не пропуска случай да потвърди ангажимента си към палестинската кауза.