БСП отново не подкрепи резолюция срещу Русия в Европарламента.

Това се вижда от проверката на резултатите от поименното гласуване.

Резолюцията е за ситуацията в Русия и отраването на опозиционера Алексей Навални.

Първоначално бе съобщено, че Елена Йончева е гласувала "за". А останалите четирима български евродепутати социалисти – Сергей Станишев, Петър Витанов, Ивайло Христов и Цветелина Пенкова, изобщо не са участвали във вота.

По-късно обаче самата Йончева уточни за Клуб Z, че се е въздържала, а съобщението, че е подкрепила резолюцията, е "техническа грешка". И тя се е обадила с молба неточността да бъде коригирана.

"Въздържах се, защото смятам, че е необходима независима експертиза по такъв чувствителен въпрос", обясни евродепутатката.

Резолюцията е подкрепена от 10 наши евродепутати. Това са седмината от Европейската народна партия (ЕНП) и тримата от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

Двамата ни „евроконсерватори“ - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, са се въздържали.

Резолюцията бе приета с 532 гласа „за“, 84 „против“ и 72 „въздържал се“.

ЕП осъжда опита за убийство на Навални с нервнопаралитично вещество.

В текста се отбелязва, че използваната отрова, принадлежаща на вещества от групата „Новичок“, може да бъде разработена само в държавни военни лаборатории и не може да бъде придобита от частни лица. Това предполага, че руските органи са били в основата на нападението. Ако все пак някой друг бъде намерен за отговорен, това също би представлявало явно нарушение на международните правни ангажименти от страна на Русия.

Евродепутатите изтъкват, че опитът за убийство на Навални е част от системни усилия за заглушаване на дисидентските гласове в Русия, по-специално с цел оказване на влияние на местните и регионалните избори в Русия, проведни от 11 до 13 септември. Този случай е само един от елементите на по-широка руска политика, съсредоточена върху репресивни вътрешни политики и агресивни действия в световен мащаб.

В резолюцията се отправя искане за незабавно започване на международно разследване по случая „Навални“ и предполагаемото нарушение на международните ангажименти на Русия в областта на химическите оръжия. Депутатите настояват руските власти да сътрудничат изцяло и да се потърси отговорност от лицата, които стоят зад престъплението срещу Навални.

В документа се съдържа и призив страните членки на ЕС да заемат активна позиция по въпроса, като например бързо въведат амбициозни ограничителни мерки на Съюза по отношение на Русия и засилят вече съществуващите санкции. Евродепутатите настояват за въвеждане на механизми за налагане на санкции, които да позволят изземането и замразяването на европейските активи на корумпирани лица, в съответствие със заключенията на оглавявания от Навални Фонд за борба с корупцията (ФБК).

Само 9 от гласувалите социалисти в ЕП не са подкрепили тази резолюция. Трима са били „против“, а шестима са се въздържали.

ЕП: Лукашенко е президент само до 5 ноември

В същото време и петимата български социалисти подкрепиха друга резолюция на ЕП – срещу Беларус, в която се настоява за санкции срещу президента Александър Лукашенко.

Подкрепиха я също така седмината ни депутати от ЕНП и тримата либерали. А двамата „консерватори“ се въздържаха и в този случай.

Резолюцията за ситуацията в Беларус бе приета с 574 гласа „за“, 37 „против“ и 82 „въздържал се“. ЕП отхвърля официалните резултати от президентски избори в Беларус на 9 август, тъй като са били проведени в явно нарушение на всички международно признати стандарти. След изтичането на мандата на Лукашенко на 5 ноември ЕП вече няма да го признава за президент на страната.

Евродепутатите приветстват създадения неотдавна Координационен съвет като временно представителство на хората, настояващи за демократични променис, отворено за всички политически и социални заинтересовани страни.

Парламентът призовава за санкции на ЕС срещу групата лица, отговорни за фалшифицирането на изборните резултати, насилието и репресиите в Беларус, включително Лукашенко. Депутатите настояват страните членки на ЕС да приложат незабавно тези ограничителни мерки в тясно сътрудничество с международните партньори. Осъдени са масовите арести и продължаващите жестоки репресии срещу мирни демонстранти, лидери на демонстрации и журналисти в страната.

В резолюцията накрая се изтъква важният принос на видни жени, членки на опозицията, под ръководството на Светлана Тихановска, Вероника Цепкало и Мария Колесникова по време на протестите. Изисква се незабавното освобождаване на арестуваните членове на Координационния съвет и всички произволно задържани по политически причини лица.

Как гласува БСП в Европарламента

През септември 2019 г. БСП бе единствената социалистическа партия в ЕП, чийто представители не подкрепиха приетата с голямо мнозинство резолюция, според която пактът „Молотов-Рибентроп“ е причина за Втората световна война.

Месец по-късно нашите евросоциалисти се въздържаха при приемането на резолюция , осъждаща руската намеса в избори зад граница.

Прз юни т.г. евродепутатите от БСП се въздържаха и при гласуване на резолюция срещу Китай. Тя призовава ЕС и неговите страни членки да заведат дело срещу Пекин пред Международния съд, ако бъде приложен новият закон за националната сигурност за Хонконг.

А през юли т.г. българските евросоциалисти се въздържаха при гласуване на резолюция на ЕП за хуманитарната ситуация и бежанската криза във Венецуела.