ЕС може да въведе „Режим Навални“ за нарушаване на човешките права така, както САЩ са наложили „Закона Магнитски“, заяви днес пред Европарламента в Брюксел върховният представител за външната политика на Съюза Жозеп Борел.

Той участва в дебат за ситуацията в Русия в светлината на отравянето на опозиционер номер 1.

Дебатът бе проведен в деня, в който се разбра, че Навални вече може да става от леглото. А самият блогър се похвали, че вече отново диша сам.

"Подготвя се текст на европейския "Закон Магнитски" закона в светлината на случилото се с Навални. Това ще насърчи страните членки да започнат да обсъждат и да предприемат действия за налагане на режима така, както го направиха САЩ. Това би бил добър начин да се отчете случилото се и да свържем името на Навални с името на режим на санкции срещу хора, нарущаващи правата на човека“, каза Борел.

Отравянето ще бъде сред темите, които ще бъдат обсъдени на специалния Европейски съвет на 24 и 25 септември.

Европейският "Закон Магнитски" се подготвя от няколко месеца насам. Това правят експерти към Съвета на ЕС, сподели дипломат номер 1 на Европа още през април.

"Категорично заклеймяваме този опит за убийство. Това са думите, които трябва да използваме за отравянето", категоричен бе Жозеп Борел.

Според него използването на химически оръжия, от когото и да било, където и когато и да било, при каквито и да било обстоятелства е сериозно нарушение на международното право и международните стандарти в областта на правата на човека. ЕС ще продължи да настоява руските власти да сътрудничат изцяло в разследването за отравянето на навални, особено с Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

"Алексей Навални е име, което Путин отказва да изрече на глас, с надеждата, че това ще го направи незабележим. Но случващото се говори за обратното", смята нидерландската социалистка Кати Пири.

Тя изтъкна, че до веществото, с което е бил отровен опозиционерът, достъп имат само руските военни.

Няколко евродепутати настояха заради случая да бъде спрян проектът "Северен поток 2".

Това обаче е извън правомощията на евроинституциите, отговори Борел. Еврокомисията никога не е проявявала особен ентусиазъм и не е подкрепяла силно този проект. Въпросът е в ръцете на страните членки.