Цели 22 големи европейски града поискаха от ЕС да въведе по-строги правила относно Airbnb и други платформи за краткосрочни ваканционни наеми, обвинявайки ги в повишаване на цените и изтласкване от пазара на местните жители. 

Служители на администрациите на  Париж, Барселона, Флоренция, Берлин и други туристически горещи точки се срещнаха с комисаря по конкуренцията на ЕС Маргрете Вестагер в Париж, за да денонсират „остарялата“ правна рамка, която пречи на длъжностните лица да предприемат ответни мерки срещу уеб платформите за отдаване на жилища под наем.

В конкретика - 22-та града са общо взето най-горещите европейски туристически точки: Амстердам, Атина, Барселона, Берлин, Болоня, Бордо, Брюксел, Кьолн, Флоренция, Франкфурт, Хелзинки, Краков, Лондон, Милано, Мюнхен, Париж, Порто, Прага, Утрехт, Валенсия, Виена и Варшава, пише БНР. 

Платформата Airbnb, която доминира на пазара за споделяне на жилища, все по-често влиза в конфликт с общинските власти, които се опитват да балансират така желаните приходи от туризъм и нарастващото негодувание от страна на местните жители.

Новото искане идва на фона на няколко града, които вече наложиха ограничения, по-специално за борба с незаконните наеми, които според тях правят дъмпинг на пазара на достъпните временни жилища.

Според администрациите на големите европейски столици обаче - без обща рамка на ЕС за платформата, Airbnb може ефективно да работи с минимален надзор, като твърди, че е просто платформа за свързване на собственици на жилища с наемателите.

На практика алиансът Eurocities иска ЕС да принуди платформите да споделят данните си за наеми с местните власти като част от Закона за цифровите услуги, изготвен от офиса на Вестагер.

Искането е Airbnb и други подобни уеб платформи да бъдат подведени под отговорност, когато наемателите не спазват местните правила, като например ограничение на броя нощувки годишно или необходимата регистрация пред местните власти.