Само три дни след старта на учебната година, COVID-19 се разпространи в няколко училища в страната. Случаи на инфектирани има в София, Стара Загора, Русе и Ловеч. В столичното 55 СУ „Петко Каравелов“ ситуацията вече е спокойна - осем остават заразените учители, а вчера започна тестването на контактните деца, предаде бТВ.

При подаден списък от 70 контактни деца, вчера в Регионалната здравна инспекция са се явили едва около 8. Добрата новина е, че техните резултати са отрицателни. Учебните занятия продължават всички класове, освен контактните на заразените учителки. Очаква се учениците да се върнат обратно в час от понеделник. Намерени са заместници на заразените преподаватели.

Ученик от трети клас в Пловдив е заразен с COVID-19. Вчера майката на детето се е обадила, за да предупреди в училището, че в семейството има случай на инфектиран с коронавирус. Веднага след това е прибрала детето си от училище, съобщи Нова тв.

Паралелката на третокласника ще премине към електронно обучение.

Изпълняват се препоръките на РЗИ. Предприемат се и мерки по информиране на всички родители на учениците от училището, уверяват местните здравни власти. 

В Русе цяла паралелка е под карантина заради заразен ученик от Математическата гимназия в града, изолирано е дете и от друг клас. На този етап тяхното обучение преминава онлайн. Вчера здравните власти в Ловеч потвърдиха за случай на заразен учител - той не е имал контакти с децата, защото симптомите му са се проявили преди първия учебен ден, но е контактувал със седем учители. Всички те ще бъдат карантинирани и тествани, ако са положителни - класовете, в които преподават ще преминат към онлайн обучение.

В Стара Загора няма новозаразени преподаватели и ученици, след като вчера стана ясно, че трима педагози от VI ОУ „Св. Никола“ са дали положителни проби за COVID-19. Директорът на училището Дарина Гайдарова заяви, че колегите ѝ не са идвали в учебното заведение и не са имали контакт с учениците.

„Ние сме взели всички мерки, за да осигурим безопасна среда за обучение и работа. В училището се ходи с маски или шлемове, осигурени са дезинфектанти на всеки вход и санитарните помещения, дезинфектираме всяко междучасие - парапети, дръжки на врати. Стараем се да спазваме всички мерки“, добави Гайдарова.

В Бургас също вече има регистриран случай на COVID-19 в училище. Ученик от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в града е с коронавирус. Детето е в VIII клас, съучениците му са поставени под карантина. Снощи директорът е изпратил съобщения до родителите на учениците да не идват в гимназията.

„Моля, запазете спокойствие, вашите деца ще продължават да се обучават в електронната среда, създадена от гимназията“, пише още в съобщението на директора.

Всички деца от класа трябва да се тестват на 22 септември и ако имат отрицателни проби - ще продължат да се обучават присъствено.