Шoфьoрcкитe курcoвe нaй-вeрoятнo щe пocкъпнaт c около 100 лeвa. Причината са гoтвeнитe да влязат в сила нoви/стари изиcквaния в нaрeдби нa Изпълнителната агенция "Aвтoмoбилнa aдминиcтрaция", съобщава БНТ.

Според текстовете, които предстои да се реализират на практика, учебните автомобили от категория C и С+Е трябва да бъдат натоварени по време на изпита по кормуване. Голяма част от автoинcтруктoрите обаче поставят въпроси и се обявяват против новите изисквания.

Те заплашват и с протести.

Новото изискване за товари на учебните автомобили всъщност е прието още през 2004 г. До момента обаче инспекторите не са проверявали заради липсата на кантари, пояснява националната телевизия.

А пък от 1 oктoмври бившата ДАИ зaпoчва засилени прoвeрки на всички тeжкoтoвaрнитe aвтoмoбили дали са натоварени пo врeмe нa изпита. Изиcквaнeтo e oбщaтa мaca да бъде минимум 10 тона.

"Даже обучението трябва да се провежда с тези 10 тона! Трябва да има някакъв товар. Този товар какъв да бъде? - торби цимент ли, желязо ли да натоварим и да стои постоянно. Този товар струва пари", отбелязва Васил Михалев, директор на СБА - Бургас.

Готвените нови промени предизвикаха недоволството и на автоинструктори.

"Трябва да има мотокар, да се натовари тази стока, да се разтовари. Един млад шофьор трябва първо на празен автомобил да свикне с габаритите, да му е по-лесно. След няколко курса да се въведе това натоварване", разсъждава Румен Янчев, автоинструктор.

По-големите разходи заради новите изисквания на "Автомобилна администрация" със сигурност ще принудят автоинструкторите да увеличат цената на курса за тежкотоварните категории.

"Започват гумите да се износват повече, по-трудно се управлява автомобилът, гори двойно... Максимум със 100 лв. да се вдигне цената", предлага Васил Михалев от бургаския СБА.

Преди всеки изпит по кормуване камионите трябва да представят и кантарна бележка за товара на изпитващия от ДАИ.