Article_top

Роден по време на гръмотевична буря точно в полунощ, Никола Тесла е като че ли орисан да живее между днешния и утрешния ден. Изобретенията изникват във въображението му с такава яснота, че той често не се нуждае от чертежи и модели, за да ги осъществи на практика.

Благодарение на дарбата си да провижда в бъдещето Тесла дава на съвременната ни икономика електрическите двигатели, роботите, дистанционното управление и радиото. Макар приживе мнозина да го намират просто за ексцентричен, гениалният изобретател е и пророк – той предвижда мобилните телефони, радара, лазерните оръжия, изкуствения интелект, интернет.

В книгата си изследователят Ричард Мънсън описва изумителните парадокси, съпътствали този великан, чиито идеи за променливия ток и безжичния пренос на електрическа енергия извършват революция в света на технологиите. Копнеещ за усамотение, Тесла е майстор на зрелищата. Обича лукса и елегантността, но отхвърля с лека ръка доходоносни договори. Печели войната на токовете, но умира почти без пукната пара в скромна хотелска стая. Вманиачен на тема чистота, в заника на живота си придобива навика да храни гълъби. „Тесла, онзи уж смешен старец с гълъбите, виждаше отрязък от онази объркана и тайнствена граница, която отделя познатото от непознатото“, пише в. „Ню Йорк Сън“ след кончината му през 1943 г.

Клуб Z публикува откъс от биографията на Никола Тесла на Ричард Мънсън (ИК „Прозорец“)

Трийсет и пет годишният Тесла е поканен на сцената от двамата преподаватели от факултета по минно дело на Колумбийския колеж – по това време програмата по електроинженерство е едва на две години. Те са уредили той да монтира иновативния си високочестотен алтернатор (генератор на променлив ток) извън сградата – в близка постройка, наречена „краварника“. Планът е Тесла да представи най-новите си открития с голям апломб пред многобройна публика.

Тесла очаква нееднозначна реакция, тъй като сред присъстващите има и неколцина поддръжници на Едисон. Постоянният ток (DC) и лампата с нажежаема жичка на Едисон са се превърнали в стандарт за осветление и се радват на подкрепата на Дж. П. Морган и други влиятелни банкери. Минали са дванайсет години, откакто Едисон е представил своята лампа със светеща въглеродна нишка във вакуум и две години от откриването на първата електроцентрала на улица „Пърл“ в Ню Йорк. Но еднопосочният заряд на постоянния ток може да се разпространява само на около километър и половина, а лампите са известни с ниския си коефициент на полезно действие и изгарят често. Могат ли новите идеи на Тесла да преодолеят финансовите и търговски преимущества на Едисон?

Тесла е с почти с десетилетие по-млад от самоукия Едисон и има впечатляващо и пространно образование. Пише поезия, рецитира цели книги по памет и говори осем езика – английски, сърбохърватски, чешки, унгарски, немски, френски, италиански и латински. Полиглотът се опива от възбудата на откривателството. „Не мисля, че друго вълнение може да прониже човешкото сърце така, както усещането на изобретателя, когато вижда как някое умствено творение се разгръща до пълен успех, казва той. Подобни чувства карат човека да забрави за храна, сън, приятели, любов, всичко“.

Към този момент Тесла вече е отправял предизвикателства в печатни издания към Едисон и поддръжниците му с твърдението, че може да създаде по-големи генератори, по-дълги преносни линии и по-надеждни лампи. На постоянния ток противопоставя променливия ток, или AC, който периодично обръща посоката на електрическия заряд. Голямото му откритие – бобината на Тесла, може надеждно да доставя високочестотно, високоволтово електричество. А Тесла предвижда, че това ще позволи на дружествата да предават мощност на големи разстояния.

Нетърпеливата тълпа пристига по-рано в залата, намираща се в сива монолитна сграда в неокласически стил на 49-а улица между Медисън авеню и Парк авеню. Хората са чули за ръкотворната светкавица на Тесла и искат да видят дали ако човек се подложи на десет хиляди волта променлив ток, ще избухне в пламъци или от пръстите му ще захвърчат искри.

След кратко представяне от един от преподавателите Тесла колебливо доближава сцената. Той е строен мъж, който се облича по европейски официално, и за тази демонстрация носи елегантния си тъмнокафяв фрак с четири копчета, бяла копринена риза с монограм, сиви велурени ръкавици и черна връзка, вързана по старомодния начин, т. нар. four-in-hand. Със своите сто и деветдесет сантиметра се извисява над представилия го преподавател. Има гъсти, равно подрязани мустаци, ъгловато лице и вълниста коса, разделена право през средата. През юношеството си е преболедувал малария и холера и от тях му е останал доживотен страх от микроби. Когато се качва на сцената, Тесла избягва да се ръкува, като държи ръцете си хванати зад гърба, но се покланя вежливо на неколцина колеги. Дълбоките му, светли и блестящи очи карат публиката да притихне.

Тесла заявява с радостна усмивка: „Електричеството – какво по-тайнствено и полезно от него?“. Дългите му слаби ръце треперят от възторг, докато чертае диаграми и формули на голяма черна дъска и доказва превъзходството на високочестотния променлив ток, който може да се пренася на стотици километри. Тесла предсказва как увеличаването на трептенията в променливия ток произвежда нови форми на енергия и прави възможни безжичните съобщения – десетилетие по-рано от откритията на Маркони.

Подобно на обигран актьор иначе срамежливият Тесла усеща растящия интерес на тълпата към реквизита му – различни тръби и крушки, наредени на дълга дървена маса в предната част на сцената между две големи цинкови плочи, провесени от тавана. Изобретателят се превръща в артист. Задействайки ключ, свързан с двигателя и алтернатора в „краварника“, той усилва честотата на тока. Между два полюса литва електрическа дъга и започва да хвърля виолетови искри и да пращи силно. Тесла увеличава трептенията и тонът става по-гладък и по-висок, а разрядите придобиват ослепително бял цвят – пред запленената публика, на сцената, той създава мълния. Мирис на озон от искрите изпълва въздуха; някои го оприличават на хлорна белина, други – на миризмата на мокро сено. Изригващите искрови разряди създават вятър, усетен от някои зрители на първите няколко реда.

Но гвоздеят в програмата предстои. Тесла размахва напълнени с газ тръби между наелектризираните цинкови пластини, поставени от двете страни на сцената. В електростатичното поле, създадено от тези пластини, които са на разстояние около пет метра една от друга, тръбите засияват. Няма жици, няма пламъци, няма топлина и въпреки всичко газът в тръбите флуоресцира. На един репортер тръбите му се виждат „като сияен меч в ръката на архангел на справедливостта“. Друг предсказва, че с безжичното осветление „вълшебни царства ще влязат в домовете ни“.

„Господин Тесла сякаш играеше ролята на истински магьосник“, пише „Електрикал ревю“. „Сякаш нямаше значение дали лампите лежат на масата, дали са свързани с една клема към единия полюс на намотката, дали лекторът взема лампа във всяка ръка и я доближава до всеки от полюсите на намотката... Във всеки един случай жичките светваха, за неописуема радост на зрителите“.

Чудесата на Тесла обещават не само печалби. „Около нас всичко се върти, всичко се движи, навсякъде има енергия“, заявява ученият. „Трябва да има някакъв начин пряко да се възползваме от тази енергия“. С подобно постижение, продължава той, човечеството ще напредне с големи стъпки... Самата мисъл за тези великолепни възможности разширява съзнанието ни, подхранва надеждите ни и изпълва сърцата ни с върховна радост“. (…)

Тесла изрежда удивителен списък от практически приложения пред посетителите. Много преди другите той вече усеща потенциала на променливия ток. На сцената е успял да осъществи пренос на електричество чрез наелектризиране на две пластини на разстояние приблизително пет метра една от друга. Колко по-далеч би могла да пътува енергията? Той предполага, че чрез увеличаване на колебанията на тока високочестотният му алтернатор би могъл да изпраща съобщения и звуци. Описва пренос на електроенергия на големи разстояния, мощни двигатели и трудоспестяващи уреди. Макар и да не използва нашите съвременни думи за тези неща, Тесла предвижда (и по-късно разработва) радиото, роботите и дистанционното управление. (…) Този изключително продуктивен индивидуалист предвижда също мобилните телефони, радара, лазерните оръжия, изкуствения интелект, интернет, факса и летателните апарати с вертикално излитане.

Тесла придобива около триста патента през живота си и дава на съвременната ни икономика електрическите двигатели, роботите, дистанционното управление и радиото. Според Американския институт на електроинженерите „ако съберем и премахнем от нашия промишлен свят плодовете на труда му, колелата на промишлеността ще престанат да се въртят, електрическите ни коли и влакове ще спрат, в градовете ни ще настане тъмнина, мелниците ни ще замрат напълно“. Наред с това Тесла чертае планове за общуване с интелигентни същества на други планети, за четене на мисли чрез свързване на телевизионно оборудване към ретината на мислещия и за изпращане на електричество през земята, за да имат всички достъп до на практика безплатна електроенергия.

 

Роден по време на гръмотевична буря точно в полунощ, Никола Тесла е като че ли орисан да живее между днешния и утрешния ден. Изобретенията изникват във въображението му с такава яснота, че той често не се нуждае от чертежи и модели, за да ги осъществи на практика.

Благодарение на дарбата си да провижда в бъдещето Тесла дава на съвременната ни икономика електрическите двигатели, роботите, дистанционното управление и радиото. Макар приживе мнозина да го намират просто за ексцентричен, гениалният изобретател е и пророк – той предвижда мобилните телефони, радара, лазерните оръжия, изкуствения интелект, интернет.

В книгата си изследователят Ричард Мънсън описва изумителните парадокси, съпътствали този великан, чиито идеи за променливия ток и безжичния пренос на електрическа енергия извършват революция в света на технологиите. Копнеещ за усамотение, Тесла е майстор на зрелищата. Обича лукса и елегантността, но отхвърля с лека ръка доходоносни договори. Печели войната на токовете, но умира почти без пукната пара в скромна хотелска стая. Вманиачен на тема чистота, в заника на живота си придобива навика да храни гълъби. „Тесла, онзи уж смешен старец с гълъбите, виждаше отрязък от онази объркана и тайнствена граница, която отделя познатото от непознатото“, пише в. „Ню Йорк Сън“ след кончината му през 1943 г.

Клуб Z публикува откъс от биографията на Никола Тесла на Ричард Мънсън (ИК „Прозорец“)

Трийсет и пет годишният Тесла е поканен на сцената от двамата преподаватели от факултета по минно дело на Колумбийския колеж – по това време програмата по електроинженерство е едва на две години. Те са уредили той да монтира иновативния си високочестотен алтернатор (генератор на променлив ток) извън сградата – в близка постройка, наречена „краварника“. Планът е Тесла да представи най-новите си открития с голям апломб пред многобройна публика.

Тесла очаква нееднозначна реакция, тъй като сред присъстващите има и неколцина поддръжници на Едисон. Постоянният ток (DC) и лампата с нажежаема жичка на Едисон са се превърнали в стандарт за осветление и се радват на подкрепата на Дж. П. Морган и други влиятелни банкери. Минали са дванайсет години, откакто Едисон е представил своята лампа със светеща въглеродна нишка във вакуум и две години от откриването на първата електроцентрала на улица „Пърл“ в Ню Йорк. Но еднопосочният заряд на постоянния ток може да се разпространява само на около километър и половина, а лампите са известни с ниския си коефициент на полезно действие и изгарят често. Могат ли новите идеи на Тесла да преодолеят финансовите и търговски преимущества на Едисон?

Тесла е с почти с десетилетие по-млад от самоукия Едисон и има впечатляващо и пространно образование. Пише поезия, рецитира цели книги по памет и говори осем езика – английски, сърбохърватски, чешки, унгарски, немски, френски, италиански и латински. Полиглотът се опива от възбудата на откривателството. „Не мисля, че друго вълнение може да прониже човешкото сърце така, както усещането на изобретателя, когато вижда как някое умствено творение се разгръща до пълен успех, казва той. Подобни чувства карат човека да забрави за храна, сън, приятели, любов, всичко“.

Към този момент Тесла вече е отправял предизвикателства в печатни издания към Едисон и поддръжниците му с твърдението, че може да създаде по-големи генератори, по-дълги преносни линии и по-надеждни лампи. На постоянния ток противопоставя променливия ток, или AC, който периодично обръща посоката на електрическия заряд. Голямото му откритие – бобината на Тесла, може надеждно да доставя високочестотно, високоволтово електричество. А Тесла предвижда, че това ще позволи на дружествата да предават мощност на големи разстояния.

Нетърпеливата тълпа пристига по-рано в залата, намираща се в сива монолитна сграда в неокласически стил на 49-а улица между Медисън авеню и Парк авеню. Хората са чули за ръкотворната светкавица на Тесла и искат да видят дали ако човек се подложи на десет хиляди волта променлив ток, ще избухне в пламъци или от пръстите му ще захвърчат искри.

След кратко представяне от един от преподавателите Тесла колебливо доближава сцената. Той е строен мъж, който се облича по европейски официално, и за тази демонстрация носи елегантния си тъмнокафяв фрак с четири копчета, бяла копринена риза с монограм, сиви велурени ръкавици и черна връзка, вързана по старомодния начин, т. нар. four-in-hand. Със своите сто и деветдесет сантиметра се извисява над представилия го преподавател. Има гъсти, равно подрязани мустаци, ъгловато лице и вълниста коса, разделена право през средата. През юношеството си е преболедувал малария и холера и от тях му е останал доживотен страх от микроби. Когато се качва на сцената, Тесла избягва да се ръкува, като държи ръцете си хванати зад гърба, но се покланя вежливо на неколцина колеги. Дълбоките му, светли и блестящи очи карат публиката да притихне.

Тесла заявява с радостна усмивка: „Електричеството – какво по-тайнствено и полезно от него?“. Дългите му слаби ръце треперят от възторг, докато чертае диаграми и формули на голяма черна дъска и доказва превъзходството на високочестотния променлив ток, който може да се пренася на стотици километри. Тесла предсказва как увеличаването на трептенията в променливия ток произвежда нови форми на енергия и прави възможни безжичните съобщения – десетилетие по-рано от откритията на Маркони.

Подобно на обигран актьор иначе срамежливият Тесла усеща растящия интерес на тълпата към реквизита му – различни тръби и крушки, наредени на дълга дървена маса в предната част на сцената между две големи цинкови плочи, провесени от тавана. Изобретателят се превръща в артист. Задействайки ключ, свързан с двигателя и алтернатора в „краварника“, той усилва честотата на тока. Между два полюса литва електрическа дъга и започва да хвърля виолетови искри и да пращи силно. Тесла увеличава трептенията и тонът става по-гладък и по-висок, а разрядите придобиват ослепително бял цвят – пред запленената публика, на сцената, той създава мълния. Мирис на озон от искрите изпълва въздуха; някои го оприличават на хлорна белина, други – на миризмата на мокро сено. Изригващите искрови разряди създават вятър, усетен от някои зрители на първите няколко реда.

Но гвоздеят в програмата предстои. Тесла размахва напълнени с газ тръби между наелектризираните цинкови пластини, поставени от двете страни на сцената. В електростатичното поле, създадено от тези пластини, които са на разстояние около пет метра една от друга, тръбите засияват. Няма жици, няма пламъци, няма топлина и въпреки всичко газът в тръбите флуоресцира. На един репортер тръбите му се виждат „като сияен меч в ръката на архангел на справедливостта“. Друг предсказва, че с безжичното осветление „вълшебни царства ще влязат в домовете ни“.

„Господин Тесла сякаш играеше ролята на истински магьосник“, пише „Електрикал ревю“. „Сякаш нямаше значение дали лампите лежат на масата, дали са свързани с една клема към единия полюс на намотката, дали лекторът взема лампа във всяка ръка и я доближава до всеки от полюсите на намотката... Във всеки един случай жичките светваха, за неописуема радост на зрителите“.

Чудесата на Тесла обещават не само печалби. „Около нас всичко се върти, всичко се движи, навсякъде има енергия“, заявява ученият. „Трябва да има някакъв начин пряко да се възползваме от тази енергия“. С подобно постижение, продължава той, човечеството ще напредне с големи стъпки... Самата мисъл за тези великолепни възможности разширява съзнанието ни, подхранва надеждите ни и изпълва сърцата ни с върховна радост“. (…)

Тесла изрежда удивителен списък от практически приложения пред посетителите. Много преди другите той вече усеща потенциала на променливия ток. На сцената е успял да осъществи пренос на електричество чрез наелектризиране на две пластини на разстояние приблизително пет метра една от друга. Колко по-далеч би могла да пътува енергията? Той предполага, че чрез увеличаване на колебанията на тока високочестотният му алтернатор би могъл да изпраща съобщения и звуци. Описва пренос на електроенергия на големи разстояния, мощни двигатели и трудоспестяващи уреди. Макар и да не използва нашите съвременни думи за тези неща, Тесла предвижда (и по-късно разработва) радиото, роботите и дистанционното управление. (…) Този изключително продуктивен индивидуалист предвижда също мобилните телефони, радара, лазерните оръжия, изкуствения интелект, интернет, факса и летателните апарати с вертикално излитане.

Тесла придобива около триста патента през живота си и дава на съвременната ни икономика електрическите двигатели, роботите, дистанционното управление и радиото. Според Американския институт на електроинженерите „ако съберем и премахнем от нашия промишлен свят плодовете на труда му, колелата на промишлеността ще престанат да се въртят, електрическите ни коли и влакове ще спрат, в градовете ни ще настане тъмнина, мелниците ни ще замрат напълно“. Наред с това Тесла чертае планове за общуване с интелигентни същества на други планети, за четене на мисли чрез свързване на телевизионно оборудване към ретината на мислещия и за изпращане на електричество през земята, за да имат всички достъп до на практика безплатна електроенергия.

Коментари

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета

Заразихте ли се с COVID-19?