„Ние няма да въвеждаме нови изисквания и нови критерии за присъединяване. Работим по вече установените критерии, приети от всички страни, т.е. както сме се споразумели.“

Така германският министър по европейските въпроси Михаел Рот отговори на въпрос дали е обсъждал меморандума, изпратен от България наскоро до представителствата на страните от ЕС в Брюксел. В него страната ни се оплаква от „държавната антибългарската идеология“ на Северна Македония.

Рот е обсъдил меморандума със скопския вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров. Двамата участваха днес в Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел. В момента Германия е ротационен председател на ЕС.

„Мога само да призова за конструктивен дух у всички. Западните Балкани не са заден, а вътрешен двор. И е в интерес на всички, най-вече на съседите на страните от Западните Балкани, регионът да получи европейска перспектива и да стане място на мир, стабилност и помирение. Искаме да изградим мостове и с помощта на българските ни партньори“, допълни министърът.

Германия води разговори и с България, каза още Рот, но не спомена подробности.

Той е имал среща със скопския вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров, когото нарече свой приятел и изтъкна приноса му за Преспанското споразумение с Гърция и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България.

„В момента работим усилено да проведем първите междуправителствени конференции с Албания и Северна Македония през декември“, заяви германският министър.

В българския меморандум се изтъква, че до 1944 г. македонският език не е съществувал. А Белград се опитал да изкорени българската идентичност ан жителите на тази част на областта Македония, която попада в Югославия.