Жертвите на COVID-19 в САЩ днес надхвърлиха 200 000 шест седмици преди президентските избори, които са своеобразен референдум за управлението на Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

“Напълно неразбираемо е, че стигнахме дотук", каза пред агенцията Дженифър Нудзо, изследователка на общественото здраве от университета "Джонс Хопкинс", осем месеца след като заразата стигна до най-богатата страна в света с най-модерните лаборатории, учени от най-високо ниво и медицински запаси.

Броят на умрелите е равен на загиналите в атаките на 11 септември 2001 г. (близо 3000 души) във всеки от 67 последователни дни. 

Смъртността все още расте. Жертвите са близо до средната стойност от 770 на ден и широко цитиран модел на университета във Вашингтон предрича, че общият им брой ще се удвои до 400 хиляди до края на годината, след като училищата и колежите отворят и времето се застуди. Широко достъпна ваксина е малко вероятно да има преди 2021 г.

“Идеята за 200 000 смъртни случая е наистина много отрезвяваща и в някои отношения поразяваща", каза пред Си Ен Ен доктор Антъни Фаучи, главният правителствен специалист по заразните болести.

Мрачният етап в пандемията беше съобщен от университета "Джонс Хопкинс" въз основа на данни, предоставени от държавните здравни власти. Но се смята, че реалният брой на починалите е много по-висок отчасти защото много смъртни случаи от COVID-19 вероятно са приписани на други причини, особено в началото, преди широкото тестване.

Тръмп заяви, че е „срамно“, че САЩ достигнаха този брой, но заяви, че данните за смъртността са можели да бъдат много по-лоши.

"Мисля, че ако не бяхме действали както трябва и ако не бяхме действали правилно, щяхме да имаме 2,5 милиона смъртни случая", каза Тръмп пред репортери в Белия дом, преди да замине за предизборен митинг в Питсбърг. Той добави, че САЩ сега "се справят добре" и че "фондовият пазар  върви нагоре".

Президентът повтори мантрата си, че Китай е виновен за пандемията. В предварително записана реч пред Общото събрание на ООН Тръмп поиска на Пекин да бъде потърсена отговорност за това, че „е развихрил тази чума по света“. Китайският посланик отхвърли обвиненията като неоснователни.

В туитър кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън написа:

„Не биваше да бъде толкова зле.“

„Това е зашеметяващо число, което е трудно да възприемеш“, каза той. „Има пагубни човешки загуби в тази пандемия и не можем да забравим това."

В продължение на пет месеца Америка води в света по брой потвърдени инфекции - близо 6,9 милиона към вторник и по смъртни случаи. САЩ имат по-малко от 5% от населението на земното кълбо, но повече от 20% от съобщените смъртни случаи.

Бразилия е номер 2 с около 137 000 смъртни случая, следвана от Индия с приблизително 89 000 и Мексико с около 74 000. Само пет държави - Перу, Боливия, Чили, Испания и Бразилия - се класират по-високо по смъртност от COVID-19 на глава от населението.

„Всички световни лидери бяха подложени на един и същ тест. Някои успяха, а други се провалиха“, каза пред АП д-р Седрик Дарк, лекар в Медицинския колеж "Бейлор" в тежко засегнатия от болестта Хюстън. „В случая с нашата страна се провалихме с ужас.“

Чернокожите, испанците и американските индианци представляват непропорционален дял от смъртните случаи, като това подчертава икономическите и здравните неравенства в САЩ, отбелязва агенцията.

В световен мащаб вирусът е заразил повече от 31 милиона души и се приближава бързо до 1 милион смъртни случая според данните на "Джонс Хопкинс", въпреки че се смята, че реалните числа са по-големи поради пропуски в тестването и в докладването.