Беларуският президент Александър Лукашенко, в чиято страна продължават безпрецедентни масови протести срещу преизбирането му на 9 август, положи днес клетва за шести мандат на висшия пост.

Това предаде държавната агенция БЕЛТА след церемонията, за която не бе съобщено предварително, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

На церемонията в Двореца на независимостта в Минск са били поканени няколкостотин души, посочва ТАСС, цитирайки БЕЛТА. Присъствали са висши държавни служители, депутати, дейци на науката, културата и спорта. Лукашенко е произнесъл текста на клетвата на беларуски език с ръка на конституцията и подписа съответния акт. Председателката на ЦИК Лидия Ермошина му е връчила удостоверението, че е избран за президент.

На изборите през август "не просто избирахме президент на страната - ние бранехме своите ценности, своя мирен живот, суверенитет и независимост", е казал Лукашенко и е добавил, че беларусите "предстои да направят още доста неща" в тази насока.

От Двореца на независимостта се чува химнът на Беларус, радостни възгласи и ръкопляскания, съобщи от мястото кореспондент на руската агенция.

БЕЛТА не публикува снимки от церемонията по встъпване в длъжност на беларуския президент, отбелязва ДПА.

По-рано днес независими беларуски медии и опозиционни платформи изразиха предположения, че церемонията явно ще мине без много шум, след като президентският кортеж премина с висока скорост по главната пътна артерия на Минск, която бе затворена от властите, а силите за сигурност разположиха свои служители в района на сградата на президентството, отбелязва Франс прес.

Москва смята, че определянето на датата за встъпване в длъжност на беларуския президент е вътрешна работа на Беларус, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Песков каза това в отговор на журналистически въпрос във връзка с необявяването на датата на церемонията. Към настоящия момент няма планирана визита на руския президент Владимир Путин в Минск, каза още Песков в разговора си с журналисти.