Бананът с тиксо на Маурицио Кателан, наречен „Комикът“, бе дарен от художника на музея „Гугенхайм“, съобщава Art Newspaper. Произведението беше представено за пръв път в галерия „Перотен“ на изложението Art Basel Miami Beach през миналия декември и предизвика реакции по цял свят.

От музея „Гугенхайм“ обясняват, че дарението всъщност е сертификат за автентичност и дълга инструкция със схеми, които обясняват как трябва да се монтира и излага творбата с банана. Дарението не включва нито оригиналния банан, нито оригиналното тиксо, изложени на стената в „Перотен“.

Засега от „Гугенхайм“ не са сигурни, че „Комикът“ ще бъде включен в постоянната им експозиция.

„Творчеството на Маурицио Кателан играе огромна роля в най-новата история на „Гугенхайм – казва директорът на музея в Ню Йорк Ричард Армстронг. – Ние с благодарност приехме „Комикът, който стана поредното доказателство за живата връзка на художника с историята на съвременното изкуство. Освен това няма опасност хранилището ни да се претовари с добавянето на тази творба.

На изложението в Маями произведението, определяно от Кателан като „скулптура“, беше продадено в три свои версии на цени между 120 и 150 хиляди долара. То стана и обект на вандализъм, след като „гладият пърформанс артист“ Дейвид Датуна го свали от стената и го изяде пред очите на посетителите. В крайна сметка се наложи бананът да бъде отстранен от експозицията заради колосалното внимание, което привлече.

"Площад Славейков"