Китайското приложение за кратки видеа "ТикТок" (TikTok) поиска от съдия да спре опитите на администрацията на американския президент Доналд Тръмп да забрани приложението, а това подсказва, че принудителната сделка с "Оракъл" (Oracle) и "Уолмарт" (Walmart) все още не е уредена, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Забрана за свалянето на "ТикТок" в САЩ вече беше отложена веднъж от правителството и сега трябва да влезе в сила в неделя. По-всеобхватна забрана на приложението е предвидена от ноември, около седмица след президентските избори.

Президентът Доналд Тръмп задейства този процес с изпълнителни заповеди през август, които определиха ТикТок и друго китайско приложение - "УиЧат" (WeChat), за опасни за американската национална сигурност. Администрацията не представи факти в подкрепа на това обвинение.

Тръмп настоява "ТикТок" да продаде американското си подразделение на американска компания. Президентът обяви, че ще одобри предложена сделка с "Оракъл" и "Уолмарт", които ще придобият 20 процента в нова американска компания, наречена "ТикТок глобъл" (TikTok Global). Той обаче отбеляза, че ще оттегли одобрението си, ако "Оракъл" няма "пълен контрол".

Двете страни в сделката за "ТикТок" изглежда не могат да се споразумеят за корпоративната структура на "ТикТок глобъл". "БайтДенс" (ByteDance), китайската компания майка на "ТикТок", каза в понеделник, че ще продължи да притежава 80 процента от новата американска компания след кръг на финансиране.

"Оракъл" пък излезе с изявление, в което се посочва, че американците "ще бъдат мнозинство и "БайтДенс" няма да има собственост в "ТикТок глобъл".

Компанията майка иска разрешително от Пекин

Междувременно китайската компания "БайтДенс" (ByteDance), която притежава социалната мрежа "ТикТок" (TikTok), поиска от Пекинската служба по търговията лиценз за износ на технологии, предадоха световните агенции.

В заявлението не се уточнява дали искането е подадено във връзка с процедурата по сключване на сделка между "БайтДенс" и американски компании.

На 28 август китайското министерство на търговията и министерството на науката и техниката внесоха промени в Списъка с технологии, чийто износ е забранен или изисква ограничителни мерки. Някои западни медии определиха това като опит на Пекин да контролира продажбата на китайската социална мрежа "ТикТок" на американски компании.