Властите в Пекин няма да одобрят "мръсната и несправедлива" сделка, основана на "тормоз и изнудване", която Oracle и Walmart обявиха, че са сключили с ByteDance - фирмата собственик на платформата TikTok. Това пише влиятелният държавен англоезичен вестник China Daily, цитиран днес от световни медии и investor.bg. 

"Това, което Съединените щати направиха с TikTok, е почти като гангстер - да принуждава за сключването на неразумна и несправедлива сделка от спазваща законите компания", посочва още изданието.

Припомняме, че приложението TikTok, филиал на китайската компания ByteDance, обяви преди дни, че е подготвило споразумение, правещо американската софтуерна компания Oracle негов технологичен партньор в САЩ, а Walmart - търговски партньор.

Самият американски президент Доналд Тръмп, който започна войната с китайската технологична компания, пък заяви, че е дал благословията си за сделката. Той съобщи, че тя ще доведе до създаването на нова компания, която вероятно ще бъде базирана в Тексас и под контрола на Оракъл и Уолмарт.

Президентът подписа забрана, която трябваше да влезе в сила преди дни, за TikTok и WeChat - друго популярно китайско приложение - с тезата, че те записват и държат данни на американските граждани под контрола на китайските комунисти.

Сега обаче трите участващи в сделката компании публикуваха противоречащи си изявления относно условията на споразумението.

Така китайската компания заяви, че ще създаде дъщерно дружество в Китай, наречено TikTok Global, от което ще притежава дял от 80%.

Oracle и Walmart обаче твърдят, че мажоритарната собственост на TikTok Global ще бъде в американски ръце, като по този начин ще се спази заповедта на американския президент Доналд Тръмп от 14 август, според която TikTok трябва да се откаже от собствеността си в рамките на 90 дни.

"Националната сигурност се превърна в оръжието на... Вашингтон, когато иска да ограничи възхода на всякакви компании от други страни, които са по-добри от американските си конкуренти", пише China Daily.

Коментарът на китайското издание допълва, че по този начин ByteDance не просто ще загуби контрола на компанията, но и върху основната технология, която е създала и която би трябвало да притежава по право. 

"Китай просто няма причина да даде зелена светлина на подобна сделка."

Това е втори такъв материал от китайско издание, който критикува сделката. По-рано подобен бе публикуван и в Global Times, който нарече споразумението "обикновено изнудване".

„Като голяма държава Китай няма да приеме изнудване от САЩ, нито ще предаде на изнудвачи контрола върху изключителна високотехнологична компания“, пише още вестникът.