Президентът Румен Радев, посланичката на САЩ в България Херо Мустафа и началникът на отбраната присъстваха в четвъртък в авиобаза Граф Игнатиево на медийния ден на международната летателна тренировка "Тракийска пепелянка 2020". 

В съвместните полети са включени 11 типа авиационна техника от Военновъздушните сили на България, Гърция, Канада, Румъния и САЩ, които оперират от 7 различни военни летища. Участват и три типа зенитно-ракетни комплекса от състава на Българската армия.

"Тракийска пепелянка 2020" се провежда от 14 до 25 септември във въздушното пространство на България.

"Посланик Мустафа днес с гордост застава редом с нашите съюзници България, Гърция, Румъния и Канада за подготовката "Тракийска пепелянка". Освен с цел мисия по охрана на въздушното пространство на България, нашите изтребители F-16 са тук и за да изградим оперативна съвместимост, да споделим тактики и да се научим да воюваме заедно. Когато тренираме заедно, ние сме по-силни заедно", гласи съобщението на страницата във фейсбук на посолството на САЩ.

Съвременните въздушни операции са изключително сложни и развитието на наука, тактика, техники и процедури за тяхното водене изисква колосални ресурси, с които България не разполага, каза Радев, цитиран от Радио „Фокус“ - Пловдив. Затова учения като „Тракийска пепелянка 2020“ са изключително важни за нашата авиация и летци, тъй като те придобиват умения и знания на много високо ниво, смята той.

"В момента нальотът на нашите пилоти е тревожно нисък, най-нисък от много години насам, което застрашава както тяхната безопасност, така и сигурността на страната ни", отбеляза още Радев.

Предизвикателствата пред нашите Военновъздушни сили и Министерство на отбраната (МО) са в две направления, смята още президентът. Той препоръча да се осигурят всички необходими условия за въвеждането в експлоатация на новите F-16, които вече България е платила. Според Радев трябва да се работи за модернизация на инфраструктурата и за цялостна модернизация за предоставяне на сложно наземно оборудване и за дълбока трансформация на системата за поддръжка, което ще изисква допълнителни финанси. „Очаквам в скоро време да се сформира офис F-16 към МО“, каза Радев. Той прогнозира, че до застъпването на бойно дежурство с новите самолети F16 ни делят още дълги години, затова трябвали енергични действия от страна на МО и държавата.