Германският министър на икономиката Петер Алтмайер призова в интервю за в. „Ханделсблат“ да се обмислят сериозно евентуални последствия от спиране на проекта „Северен поток“ 2. Той осъди остро атаката с отрова срещу критика на Кремъл Алексей Навални, но заяви, че не вижда смисъл в нови санкции срещу Русия.

От седмици германските политици обсъждат дали не трябва да блокират проекта в отговор на опита за убийство на Навални. Алтмайер посочва в интервюто, че винаги е смятал, че проекти, които са предвидени да се изпълняват десетилетия наред не бива да се поставят под въпрос на всеки няколко месеца. „В противен случай частните инвеститори никога няма да поемат какъвто  ида е мащабен ангажимент“, аргументира се той.

Това не означава, че опитът за убийство на Навални може да бъде омаловажен. Но газът, който ще минава по тръбопровода, не е предназначен само за Германия, а и за другите страни в региона и първо трябва да помислим върху последствията за всички тях, казва още министърът от ХДС.

Алтмайер се изказва скептично и за санкциите срещу Русия.

„Какво постигат те? Санкциите често не засягат толкова страните, срещу които са наложени, а икономическите отношения между германски и европейски партньори“, смята той.

Интервюто на Алтмайер предизвика остра критика от опозицията. Генералният секретар на либералната Свободно-демократическа партия Фолкер Висинг обвини правителството в пренебрегване на човешките права, свободата и демокрацията за сметка на икономическите интереси.

„С това интервю той изпраща сигнала, че от Германия не може да се очаква реален ангажимент за защита на човешките права и че за правителството по-важни са бизнес интересите“, каза той.