Председателката на парламента Цвета Караянчева, която от известно време има поводи да бъде доста активно обсъждана, блесна в събота в Лом пред местния актив и симпатизанти на ГЕРБ с разпалена реч. В словото си тя не скри възмущението си от недоволните от правителството, които дръзват да ползват метрото и да пътуват по магистралите на Борисов, а същевременно критикуват властта.

"Някои си пътуват с хубавите коли по магистралите на Борисов и викат: "Ама те не стават". Ми що не ги направихте вие като не стават, бе? Що не ги направихте, а сега критикувате?

Метрото! Отиват, протестират срещу лошия Бойко, качват се на метрото и се прибират вкъщи. Ходи пеша, ходи пеша! Това е положението. И затова няма да подадем оставка. Защото сме отговорни по това, което правим", разпали се Караянчева.

След което продължи да разяснява защо ГЕРБ не смята да сдава властта.

Оставката била най-лесното, но и най-безотговорното решение. 

 „Виждам каква е кондицията на структурите, ГЕРБ е на 100% готова за избори. Но понякога трябва да взимаш и непопулярни решения в името на стабилността, дори и те да ти носят негатив“, допълни тя.

Според Караянчева от ГЕРБ не се притеснявали от служебен кабинет, въпреки че президентът показвал готовност за реваншизъм. 

„Няма от какво да се срамуваме и всичко, което сме направили – е видно за хората във всяко населено място. Но освен президентски реваншизъм – служебно правителство би означавало хаос и безвремие за България в една така или иначе крайно сложна ситуация за целия свят. Няма парламент, няма бюджет, няма нови инструменти в подкрепа на бизнеса и хората“, продължи шефката на парламента.

Тя направи разбор и на поведението на бившия си съпартиец и дясна ръка на Борисов - Цветан Цветанов:

"Всички в ГЕРБ сме силно учудени как един от най-големите критици на президента – Цветан Цветанов, от известно време е негов голям поддръжник, подкрепя евентуален служебен кабинет и протестите срещу правителството и твърди, че може да има изборни манипулации. Не прави чест на никого да говори лоши неща за доскорошните си колеги, които той лично е ръководил и подкрепял. Да хвърляш кал по мястото, откъдето си тръгнал – не е най-добрият старт на нов политически проект." 

Според Караянчева критиките на БСП, Радев и другите извънпарламентарни сили по адрес на изборните правила не били изненада.

„Те знаят, че ще загубят вота и отсега търсят начини да оправдаят неуспеха си. Машинно гласуване ще има, както и с хартиена бюлетина. Но не това ще реши изхода на вота. А това кой какво е направил, кой какво е оставил след себе си. Магистралите, пречиствателните станции, енергийната диверсификация, влизането в ERM II, модернизацията на армията. Логично е след всичко това премиерът Борисов да има много врагове. Много интереси бяха нарушени, но всичко в името на идните поколения“, заяви председателят на Народното събрание.

Твърденията за колаборация на ГЕРБ с ДПС били абсурдни.

„Попитайте хората в смесените райони кои партии участват в изборите там. Единствено ние и ДПС. И битката е жестока. Само ние можем да се опълчим. А партиите на жълтите павета хората там дори не са ги чували. За да бъдем и максимално обективни – нека да припомним кои партии аплодираха Радев в парламента преди няколко седмици и кои партии всяка сутрин не участват в регистрацията“, продължи разбора тя..