Точно 1 час и 5 минути - толкова бяха нужни на Цветан Цветанов и сподвижниците му да проведат учредителния конгрес на новата партия "Републиканци за България". Председателят на формацията, какъвто вече официално е Цветанов, ще може да се преизбира само веднъж. Тоест максимум два мандата партията може да е с един и същи лидер, пише в устава й. Заместник-председател пък е един от българските бизнесмени от Чикаго братя Вълневи - Павел Вълнев. 

За мандатността на председателя обяви самият Цветанов, който започна да говори веднага след живото изпълнение без музикален съпровод на химните на България и на Европа от оперния певец Георги Пандуров, който е сред учредителите, и откриването на учредителния конгрес от Виктор Серафимов. Заседанието се проведе в София. 

Водещият нарече още в началото Цветанов идеолог на новата партия и един от най-успешните политици в България в последните години. 

Самият Цветанов обаче "опроверга" водещия - не самият той, а хората, повярвали в проекта за нова партия са нейният идеолог. 

"Идеологът на този проект не е Цветан Цветанов, а всички вие. Ще работим за промяна в начина на управление, прозрачност, ценности, които обединяват, а не разделят. През последната година наблюдаваме липса на ясна посока и хоризонт пред България. Протестите са сега вече 80 дни, но това е натрупана енергия от нерешени проблеми преди това", започна Цветанов.  

Един от първите акценти в речта му бяха разговорите по места, които е провел преди учредяването на партията. Подчерта получента подкрепа от смесени региони на страната. Акцентира и върху това, че в страната винаги е липсвала ясна политика и посока "как да стигнем до българите в чужбина, как да направим така, че да се върнат или да бъдат защитени избирателните им права и зад граница". 

Цветанов подчерта, че електронното гласуване е разковничето за повишена избирателна активност и инструмент срещу страха, който се насажда в определени региони на страната. Не ги назова, не назова и насаждащите страх.  

Последва обяснението, че "Републиканци за България" няма да е лидерска партия и затова в проекта за устав е заложена мандатност на председателя (максимум 2 мандата или не повече от 8 години) и избора на широк изпълнителен съвет от експерти. В сайта на партията ще има пратформа за обсъждане на политическите идеи и решения, които ще бъдат предлагани. А решенията ще се взимат в диалог.

"На агресията ще отговаряме с решения", заяви Цветанов.

По време на речта си той Цветанов не спомена други партии и имена. Но обяви: 

"Републиканци за България" няма да се управлява от джипка, от която ще се раздават пари безотчетно, чез никаква прозрабност. Това не е решение на проблемите".

Заради атаки, дошли от бившите му съпартийци от ГЕРБ, че застанал до президента Румен Радев, Цветанов уточни, че с държавния глава има политически различия. 

Но решаване на проблемите, натрупани в страната, сега е нужда оставка, предсрочни избори, честни избори и промяна, както и връщане на дебатите в българския парламент. А сегашният парламент е изчерпан.

Сред хората, които Цветанов спомена, че се включват в новата партия, са бившият консул на България в Чикаго Иван Анчев и българските бизнесмени братя Вълневи (бивши собственици на телевизия Би Ай Ти - б.р.)

Продецурната част от учредителния конгрес започна 30 минути след откриването и е на закрити врати. 

Точно 30 минути по-късно - Цветанов отново взе думата, този път като вече избран за лидер на новата партия, като на сцената пред мултимедийната стена бе подреден целият му нов екип от хора. 

"Днешният ден ни прави много по-отговорни. За мен е чест да работя екип от професионалисти", заяви той.

След което предупреди:

"Може би ще има опити за ползване на определени средства и методи на държавното управление срещу някои от нас. Трябва да сме единни, да защитаваме справедливостта, да сме заедно и да защитаваме всеки от нашите членове. Не е нормално да говорим за натиск верху хора след 30 години демокрация. Но това го има. Ние ще бъдем заедно и в трудни моменти". 

Макар и да не бяха назовани конкретни региони, където има властови натиск върху политически опоненти. Но се подразбра, че говори за смесените региони.

В следващия месец и половина Цветанов и заместника му в партията Вълнев ще направят национална обиколка. В момента "Републиканци за България" имали покритие от структури на 75% от територията на страната. Амбицията на Цветанов е процентът покритие да е 100 след предстоящата обиколка.