БСП не е "вождистка" партия и не би могла да стане такава, а в нея има обновление след вътрешнопартийните реформи - над 40% от депутатите са такива за първи път, европейската листа също е била с нови лица. Така депутатът Крум Зарков, който спечели най-много гласове за член на Националния съвет на БСП, коментира пред бТВ резулатите от проведения 50-и конгрес.

На него от пленума на левицата отпаднаха знакови лица като лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, бившия председател на Народното събрание Георги Пирински, бившия лидер Михаил Миков, който обаче сам се отказа, лица, които застанаха в опозиция на Корнелия Нинова, която бе избрана за нов мандат по нови правила - с пряк вот сред членовете на БСП. Сред непопадналите в новото партийно ръководство са още настоящите депутати Красимир Янков и Валери Жаблянов, бившият военен министър Ангел Найденов, журналистката Велислава Дърева.

Че БСП се е превърнала във "вождистка" партия, а Националният съвет - в гумен печат на вожда, говори вчера Станишев. Критики имаше и от споменатите опозиционери. Според Зарков обаче е нормално хора, които са били опоненти на Нинова в прекия вот за лидер, да изпаднат и от Националния съвет (такива са Янков и Жаблянов, основният опонент на Нинова Кирил Добрев бе избран за член на пренума - б.р.).

Минути преди Зарков да влезе в студиото на бТВ, там бе председателят на СДС Румен Христов. Той обяви, че синята партия е "малка, но консолидирана", ще продължи да си сътрудничи с ГЕРБ вероятно и за парламентарните избори, след като сините се вляха в листите на ГЕРБ на европейския и местния вот. А СДС не подкрепя протестите, защото ако се върне БСП на власт тя ще смени геополитическата проевропейска и атлантическа ориентация на България. 

"Понеже слушах предишния ви гост, да кажа, че няма никаква опасност БСП да смени геополитическата ориентация на Бълария, това може да се окачестви като глупост. Обновлението в БСП е с млади хора, образовани хора, европейски  хора", отбеляза Зарков.

Според социалиста Румен Христов се опитва да придаде някаква легитимност на иначе непонятната си позиция, че "СДС - Съюзът на демократичните сили, партията, която има историческа роля за прехода и за случващото се в България, се превърна в присъдружна марка, в смокинов лист за едно иначе антиевропейско в същината си управление".

По думите му без модерна БСП не може да има промяна в страната и той самият смята, че партията е на прав път. Призна, че и част от хората, за които той лично е гласувал да влязат в Националния съвет на левицата не са успели, но това не значи, че не са част от БСП, а да се влияе на политиката на партията има и други форми, не само чрез участие в управителните й органи. Заяви още, че уважава Станишев. 

Депутатът подчерта, че Корнелия Нинова има воля да се бори с корупцията и смята, че евродепутатът от левицата Елена Йончева върши добре работата си в Брюксел. Той заяви, че протестите у нас са полезни.