Технологичната компания Uber спечели в съда срещу лондонските регулатори и ще продължи да извършва дейността си в британската столица, съобщи Engadget.

В края на 2019 г. регулаторът на транспорта в Лондон, подобно на много други по света, забрани на Uber на предлага своята услуга. Според органа тя не е "годна и подходяща" и е показала "модел на неуспехи" от въвеждането си през 2012 г. 

Американската компания обаче спечели обжалването на решението, с което се сдоби с временен лиценз - 18 месеца, през които трябва да докаже своята способност да спазва лондонските регулации. Това ще включва строго наблюдение от регулатора. 

Британският съюз на шофьорите и куриери с приложения (ACDU) приветства "предпазливо" решението на съда, но смята, че кметът на града Садик Кхан трябва да предприеме допълнителни действия и да ограничи броя лицензирани шофьори в платформата на Uber. Това ще помогне на регулатора да си свърши работата, на компанията - да се справи с изискванията и ще намали риска за обществеността.

Лондонските власти от години се опитват да спрат компанията и нейната услуга, която сериозно удря традиционните таксиметрови услуги. До момента - безуспешно. Засега Uber се бори с опитите да бъде забранена и в Германия и Турция. 

На други места обаче - в България, Унгария и Дания - властите забраниха приложението и услугата.