Транспортните власти в английската столица Лондон решиха да не продължават лиценза на компанията за споделено пътуване Uber да работи в града. Така фирмата няма да има право да функционира след полунощ местно време в понеделник. В официално изявление от институцията заявиха, че Uber все още не са "годни и подходящи", съобщава днес CNN. 

Представители на компанията пък бяха категорични, че ще обжалват решението. Uber може да продължи да предоставя услуги в Лондон, докато тече делото по жалбата. 

"Открихме определен модел на провали на компанията, включително няколко нарушения, които са изложили пътниците и тяхната безопасност на риск", се казва в изявление на транспортните власти. 

Това е втори опит на града за забрани техкомпанията. През 2017 г. Лондон първо отказа да поднови лиценза й, като се позова на няколко опасения - включително как Uber реагира на тежки престъпления, извършени от шофьори или техни клиенти. Компанията обжалва това решение и по-късно получи разрешение да продължи работа в рамките на следващите 15 месеца. В края на септември регулаторът предостави на Uber допълнителен двумесечен лиценз. Такива по-къси лицензи се превърнаха в норма през последните години за местните власти, особено що се отнася до подобни компании за споделено пътуване.

Лондон е един от петте световни града, които представляват близо една четвърт от резервациите на Uber през 2018 г., заедно с Лос Анджелис, Ню Йорк, Сан Франциско и Сао Пауло. Наскоро публикувани данни показаха, че 3,5 милиона лондончани използват приложението редовно. Според Uber компанията разполага с над 45 000 шофьори в столицата на Англия.