Електронна поща с прикачени два видеоклипа разпратиха от "Отровното трио" до всички 705 европейски депутати поотделно. Акцията е само няколко дни преди 5 октомври, когато се очаква в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел да се проведат дебати за върховенството на закона и човешките права в България.

"Сметнахме за почтено да дадем възможност на депутатите в Европейския парламент да се запознаят с корупционните практики в правителството на Бойко Борисов достатъчно време преди дебата, без да смятаме посочените примери за изчерпателни в мафиотизираната действителност на страната", казват проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян от триото.

И прилагат видео от публични изяви на двама действащи министри. Единият е Лъчезар Борисов, министър на икономиката, който пое поста неотдавна от Емил Караниколов. Преди това беше негов заместник. Караниколов си тръгна от правителството по решение на премиера, заедно с министрите на финансите Владислав Горанов, на туризма Николина Ангелкова и на правосъдието Данаил Кирилов. Когато обяви рокадите, премиерът лично намекна, че има сигнали за нередности при разпределяне на финансови ресурси в икономическото ведомство, Така министър-председателят замени Караниколов със заместника му.

Видеото с участието на Лъчезар Борисов е от новинарска емисия на "Нова". И е със субтитри на английски. Министърът, който допреди това е зам.-министър, заявява, че са събрани данни за корупция при разпределянето на проекти за помощ на бизнеса, отпускана заради кризата, предизвикана от коронавируса. А таксата за одобрение стигала до "40-50-60%, което наистина е неприемливо, нереално, недопустимо".

 

 

Второто видео е с участието на министърката на земеделието Десислава Танева. Според Отровното трио то е пример как "се дават ясни инструкции как да се прикриват злоупотребите с европейски средства, за да бъде продължено финансирането за България". Въпросният запис е от онлайн среща със земеделски производители и бе разпространен първоначално от сайта "Биволъ" през юни.

Става дума за изплатени суми на земеделски производители, които обаче са повече от очакваното, а според Георги Василев от сдружението "Български пипер", който е участвал в разговора, парите идват от измами с европейските средства за допълнителни площи, които са допълнително преразпределени. 

 
Самата министърка няколко пъти отговори, че думите й са извадени от контекст, а всички нередности по разпределяне на евросредства у нас, които са констатирани, са надлежно представени в Брюксел.