И днес земеделският министър Десислава Танева влезе в обяснителен режим след публикувания вчера запис, в който призовава земеделските производители да се "придържат" към това, че няма измами с евросредства, за да не ни спре Брюксел парите. Както и вчера Танева обяви, че тези думи са извадени от контекста, като добави, че България прави 10 пъти повече проверки, отколкото се изисква, и докладва всичко надлежно. Не стана ясно защо, ако Еврокомисията е информирана за тези 50, а не 5 на сто инспекции и съответно за резултатите от тях, Танева призовава да не се шуми около измамите, за да не ни спре ЕК фондовете. Това, което се разбра от включването по Skype на министърката в ефира на бТВ тази сутрин, бе, че ако българското общество смятало, че земеделските производители са некоректни, то за него щяло да е неприемливо Брюксел да им отпуска пари.

Става въпрос за средства по програма "Обвързана помощ" - за изплатени суми на земеделски производители, които обаче са повече от очакваното. Според Георги Василев, секретар на сдружението "Български пипер", който е участвал в разговора, парите идват от измами с европейските средства за допълнителни площи, които са допълнително преразпределени. Накратко - декларират се площи, които не се засяват, а парите се усвояват. При установяване на измама при проверките средствата се преразпределят към коректните производители.

"Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат - значи не трябва да получавате тази помощ!", се чува да казва Танева в записа.

"Когато за обществото е неприемливо, нито един орган не би си позволил да предостави такива средства", заяви днес Танева в опит да обясни думите си.

"Категорично не препоръчвам да се прикрива - а да не се хвалим за това, което установяваме", допълни.

И многократно повтори, че по инициатива на самото земеделско министерство се правят проверки на не 5 на сто от производителите, а на 50. И тази информация надлежно била подавана към Брюксел.

От 106 000 заявени по програмата производители 4400 са нарушители и някои са дадени на прокуратурата. 

"5% е изискването по регламент, ние правим 50 - десет пъти повече. Хората са сметнали, че 5 е достатъчно, ние прилагаме по-висока норма. При 4400 лица на практика не платихме нищо точно заради проверките. Ето виждате ли защо не исках да артикулирам и не съм се хвалила с тази работа - обществото ще реши, че "плодове и зеленчуци" не са коректни.

Всичко е докладвано до ЕК.  Това е административна процедура. Доказваме, че защитаваме в пъти повече парите на европейския данъкоплатец. Всичко докладваме!", гарантира Танева.

И на финала даде заявка, че и останалите 50 на сто от кандидатствалите по програмата ще бъдат проверени.