Никога не съм снемал подкрепата си от г-жа Корнелия Нинова, продължавам да я подкрепям в усилията ѝ да превърне БСП в силна опозиция.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в коментар на последните изяви на прясно освободения шеф на кабинета му - Калоян Методиев. Методиев се раздели с поста си миналата седмица, като според "Дондуков" 2 това е станало след негови лични ангажименти към левицата. Сам той призна вчера, че е бил на празненството на Нинова в Боровец по случай преизбирането ѝ за лидер на БСП. Това породи брожения - снел ли е държавният глава доверие от социалистите, които го издигнаха на президентските избори.

След като заяви, че не е, Радев все пак уточни: 

"Отдавна съм заявил, че моите критики са към тези, които управляват. Когато БСП вземе властта, разбира се, ще ги критикувам там, където не си вършат работата."

Първоначално президентът не искаше да коментира вече бившия шеф на кабинета си с мотива, че "политическият дневен ред е критичен" и не е редно "в този момент да се занимаваме с кадрови въпроси".

По повод коментара на Методиев, че двамата са имали различия по редица въпроси, заяви, че "няма как да има различия, всеки един в президентството спомага за моята политика".

Като едно такова различие Методиев посочи конституционните изменения, които Радев обяви, че инициира още преди година, а сега - че проектът е готов. Според ексшефа на кабинета на държавния глава не можело да се готвят текстове за изменение в основния закон без обсъждане с политическите партии в парламента, които едно че трябва да ги разгледат, а второ - че България е парламентарна република.

"Какво направи най-голямата партия с най-голям човешки и финансов ресурс, какво направи - внесе недоносче", коментира Радев проекта на ГЕРБ.

След което уточни, че  първо е разговарял за своя проект с академичната общност за идентифициране на проблемите, после е провел разговори с неправителствения сектор, "с експерти, с всички институции". И на следващ етап е предвиждал разговори с политическите партии, но "поради протестите и пълното изчерпване на лимита на доверие в този парламент, стигнахме до друг етап".

По думите му, когато Народното събрание "придобие отново легитимност", тогава ще го внесе за разглеждане

Очаквайте подробности