На 10 ноември 1989 г. Ноемврийският пленум на ЦК на БКП приема оставката на Генералния секретар на партията Тодор Живков след 35-годишното му управление на Народна република България.

В дневния ред на Ноемврийския пленум са поставени две точки. Първата е доклад на Живков за актуалната обстановка в страната и необходимостта от преустройство на икономиката „по посока на пазарния механизъм, съчетан с планово начало“, а втората е оставката на Генералния секретар на ЦК на БКП. Живков произнася встъпителното слово, след което ЦК одобрява доклада му.

На следобедното заседание на пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов на поста Генерален секретар на ЦК на БКП. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

10 ноември е и Ден на свободата на словото в България. Обявен е през 2003 г. по време на церемонията за връчване на годишните награди за журналистика “Черноризец Храбър” от Съюза на издателите в България.

ООН пък е обявил 10 ноември за Международен ден на младежта (от 1945 г.).

Нека видим в снимки какво още се е случило на тази дата по света през годините.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив