Първата инстанция Специализирания наказателен съд за пореден път наложи днес на Елена Динева - жената на Васил Божков, парична гаранция.

Този път бяха определени 750 000 лв.

И прокуратурата ще протестира, защото настоява Динева да остане в ареста (където е неизменно от февруари, б.р.), и адвокатите ще обжалват определението, защото тя не можела да си позволи толкова висока гаранция.

Пред БНТ адвокат Людмил Рангелов каза, че Елена Динева е със запорирани сметки и имущество и няма откъде да вземе толкова пари за гаранцията, но не посочи каква гаранция би могла да си позволи тя.

Съдът прие, че е налице обосновано предположение за извършените от Динева престъпления, в които тя е обвинена, но смята, че ако бъде удължено още задържането ѝ под стража, това би било необоснована репресия спрямо нея.

Според адвокатите Елена Динева е задържана просто, защото е съпруга на Васил Божков. В подобна ситуация се оказаха още секретарката му и певицата Лилана, за която свидетели твърдят, че е имала по-особени отношения с Божков.

Според обвинението обаче - защото Динева, заедно с Божков и 9 други участници в организирана престъпна група, е извършвала редица престъпления - незаконна търговия с културни ценности, укриване на данъци, финансови престъпления и др. подобни.

Решението ще бъде обжалвано и крайното определение ще бъде на Апелативния специализиран наказателен съд след седмица. Чак тогава ако Елена Динева си плати гаранцията, би могла да излезе от ареста.

Срещу жената на избягалия в Дубай обвиняем има основно свидетелски показания от бившия му съдружник - Цветомир Найденов. Те са в дух, че Динева "знаела всичко".

Досега й бяха налагани още по-впечатляващи гаранции от името на първата съдебна инстанция - 1,5 млн лв. Но втората по правило я оставя в ареста. А при поредния такъв случай - на 7 май, Апелативният спецсъд дори й забрани в рамките на 2 месеца да иска по-лека мярка.