Върховният съд на руската автономна република Карелия постанови днес 13 години трудов лагер за историка Юрий Дмитриев, изследвал престъпленията на сталинизма.

Новината съобщи ТАСС, като се позова на Артьом Черкасов – служебния адвокат на Дмитриев.

През юли активистът бе осъден на 3 години и половина лагер. Наказанието бе обжалвано от защитата. Срещу него протестира и прокуратурата, която поиска 13 години лагер. И ги получи.

Тази присъда обаче не е окончателна. Последна дума има Върховният съд на Русия, съобщиха за Клуб Z правозащитници от Карелия.

Дмитриев е осъден за сексуално насилие към осиновената си дъщеря Наташа. Историкът още от самото начало отрича тези обвинения. А съратниците му считат, че преследването срещу него е заради дейността му по разкриване на престъпленията на сталинисткия режим. За тях това е реванш и на наследниците на карелските палачи, чиито имена Дмитриев разкри.

Същевременно Върховният съд на Карелия нареди преразглеждане на делото в частта, по която историкът бе оправдан на първа инстанция. Става дума за производство на порнографски материали, развратни действия и притежание на оръжие.

„Юрий Дмитриев. Пълно тържество на злото. 13 години строг режим, с други думи – смъртна присъда“, коментира журналистка Виктория Ивлева от Москва.

Кой е Юрий Дмитриев

Юрий Алексеевич Дмитриев (64 г.) е председател на карелския клон на общество „Мемориал“, разследващо престъпленията на сталинизма. През 1997 г. той разкри масови гробове в местността Сандармох, където са заровени над 7000 души, разстреляни по време на Големия терор. Сред тях има и поне четирима българи.

Това е периодът 1937-1938 г., когато са извършени най-кървавите репресии в СССР.

Благодарение на Дмитриев Сандармох бързо се превръща в място за възпоменание. Там са издигнати железни кръстове и роднини на жертвите редовно им отдават почит.

С идването на власт на президента Владимир Путин обаче отношението на руските власти към Сандармох се променя. Всичко започва с една статия на историка Юрий Килин. Той цитира документи на Федералната служба за сигурност (ФСБ), според които в Сандармох са заровени останките на съветски военнопленници, разстреляни от финландски войници по време на Втората световна война. Проправителствени медии докарват до над 20 000 броя на съветските жертви, който и досега не е доказан. На това се противопоставя самият Килин, но напразно.

Междувременно общество „Мемориал“ е обвинено в двоен стандарт и разделение на жертвите на „наши“ и „чужди“. През 2015 г. организацията е обявена за чуждестранен агент от руските власти.

От 2018 г. разкопки в Сандармох извършва Руското военно-историческо общество (РВИО). То действа с подкрепата на държавата.

Критиците смятат, че действителната цел е да бъде подменена историческата истина за Сандармох. А от „Мемориал“ твърдят, че откритите от Юрий Дмитриев масови гробове са на свръхсекретно място, което няма как да е било известно на финландците.

Делото

Юрий Дмитриев бе арестуван за първи път в края на 2016 г. Това стана малко след като карелският клон на „Мемориал“ публикува имената на над 40 000 милиционери и чекисти, участвали в сталинските репресии.

Изследователят бе обвинен в производство и съхраняване на детска порнография. В компютрите му бяха открити снимки на осиновената му дъщеря Наташа, които той е правил по искане на социалните служби. Те отнеха детето от Дмитриев и го дадоха на родната му баба, която дотогава изобщо не се е интересувала от внучката си.

Първоначално прокуратурата искаше 9 години лагер за Дмитриев. Съдът нареди и психиатрични тестове. Но те показаха, че историкът няма психически проблеми.

През април 2018 г. Дмитриев бе напълно оправдан и освободен. Два месеца по-късно обаче Върховният съд в Карелия отмени оправдателната присъда и нареди ново дело.

В резултат историкът отново бе арестуван по подозрение в педофилия. Мотивът бе, че той може „да окаже вредно физическо въздействие върху детето“. Последва обвинение в изнасилване на Наташа. Той бе вкаран в психиатрия с искане за нова експертиза, която отново не даде исканите резултати.

Съратник на Дмитриев умря в затвора

Трагична бе участта на друг историк от Карелия – Сергей Колтирин. Той бе директор на музея в град Медвежиегорск, който стопанисва лобното място в Сандармох. Колтирин бе арестуван през октомври 2018 г. по подозрение в „развратни действия, извършени от група лица“, срещу непълнолетен. През 2019 г. той бе осъден на 9 години трудов лагер.

Докато Сергей Колтирин изтърпяваше присъдата си, той се разболя от рак. Именно по тази причина съдът постанови освобождаването му. Но прокуратурата протестира и активистът почина, без да дочака излизането си.