"Левски" е близо до това да си осигури генерален спонсор и други по-малки, с което финансовото състояние на клуба поне за следващите месеци значително ще се подобри.

Това заяви изпълнителният директор на "сините" Павел Колев пред журналисти след днешното заседание на Управителния и Надзорния съвет на "Герена". Сбирката е свикана основно по два казуса - боят между привърженици на отбора по време на мача с "Ботев" (Пловдив), и тенденциозното, според "Левски", съдийство в мачовете на отбора от началото на сезона.

"Водим разговори, скоро ще има новини както за генерален спонсор, така и за по-малки спонсори, рече Колев след заседанието. - В последните два дни подписахме два рекламни договора, предстоят и още. До края на тази и следващата седмица се надяваме да има резултати. Също така да реализираме изходящи трансфери. Генералният спонсор? Условията са добри, даже повече от добри и това не е единственият разговор, който водим. На финалната права сме. Но тя е и най-трудната. Офертите за генерален спонсор са две, но аз, разбира се, няма да кажа имената на компаниите."

Той обясни, че в банковата си сметка "Левски" има малко над 27 хиляди лева. Не знаеше каква е сумата в касата.

"Плащаме каквото можем и водим преговори с контрагенти за отлагане. Получихме 100 000 лева от бившия собственик Спас Русев за абонаментни карти. Имаме приходи, но недостатъчно. Подписваме споразумения с играчите за разсрочване на заплатите, защото не искаме да допуснем да се стигне дотам някои да си тръгнат без пари. Както стана с Холмар Ейолфсон, на когото не плащахме заплатата - доста висока беше, и той се възползва. Когато получим пари, плащаме заплати на футболистите, защото всяко търпение си има праг, пък и тези хора също хранят семейства", добави директорът.

Той започна с побоя в Пловдив между хора от отдавна враждуващите фракции "Левски София Запад" и "Ултрас Левски". 42-ма запалянковци бяха задържани - всичките от "Ултрас Левски", а много от тях се сдобиха с присъди и забрани за посещаване на мачове в България и чужбина. Бившият журналист няма обяснение защо арестуваните са само от "Ултрас Левски".

"Като клуб няма как да толерираме подобно поведение, въпреки че става въпрос за конфликт между наши привърженици, който тлее от доста години със своите пикове и спадове, каза Павел Колев. - Най-важното, около което се обедини Управителният съвет и беше подкрепен от Надзорния съвет е, че като клуб постепенно ще вървим към персонализация на билетите. Ще продаваме билети само срещу предоставяне на лична карта."

Утре, сряда, "Левски" най-после ще представи членските карти "Аз съм "Левски". И от тяхната продажба разчита на приходи.

"Имаме възможност да синхронизираме този процес с продажбата на абонаментни карти. Най-вероятно ще продаваме билети и за нашите гостувания - само на притежатели на абонаментни и членски карти. Ще вземем и допълнителни мерки, за да можем да идентифицираме всеки наш привърженик, който пътува с отбора за гостуванията в провинцията. Също така и на нашия стадион, на който разполагаме с досто добро видеонаблюдение. Така че няма да имаме проблеми с идентификацията. Запазваме си правото при следващи такива инциденти да идентифицираме извършителите и освен да търсим отговорност от тях, да им налагаме забрана за посещение на мачове", добави по темата Колев. 

Той поясни, че "Левски" е предупредил полицията в Пловдив за възможен инцидент, а това било традиция преди всички гостувания.

"За сблъсък - не, но предупредихме полицията в Пловдив, че се очаква напрежение. Така правим при всяко гостуване. Казаха ни, че ще вземат всички мерки, още повече предвид условията на стадиона в “Коматево”. Това не е изключение, нашият отговорник по сигурността пътува за мачовете дни по-рано и провежда среща с шефа на съответната дирекция на полицията.

Уточнява се планът за охрана и разположението на нашите привърженици. На места - където това позволява, сме си позволявали да изискаме тези две фракции да бъдат разделени. На стадиона в "Коматево" това няма как да се случи. Нещо подобно, но в много по-малък мащаб се случи в Монтана. Ако от полицията в Пловдив са казали, че не са знаели, значи лъжат. Ние ги предупредихме", рече Павел Колев.

Според него постоянно се водят разговори с враждуващите агитки, но до момента те не са довели до добър резултат. Отправените напоследък критики от Националния клуб на привържениците са "сериозен проблем, който трябва да бъде решен", но шефът на този етап не знае как ще се отговори на тях.

За съдийството Колев каза следното:

"В пореден мач от началото на сезона се допускат грешки в ущърб на "Левски". Сериозни грешки, които повлияват на крайния резултат."

По-късно официалният сайт на клуба разпространи позицията си след заседанието

След съвместно заседание на Надзорния съвет и Управителния съвет на „ПФК Левски“ на 29.09.2020 г. се взеха следните решения:

1. Категорично осъждаме проявите на агресия и насилие дело на нашите привърженици по време на футболната среща между „Ботев“ (Пловдив) и „Левски“ на спортен комплекс „Ботев“ в Коматево на 26.09.2020 г. За съжаление цената ще платят клубът и всички негови привърженици, които няма да могат да посетят домакинския мач с „Ботев“ (Враца) на 03.10.2020 г.

В тази връзка и като временна мярка с цел избягване на подобни инциденти в бъдеще „ПФК Левски“ ще продава билети на своите привърженици, както за домакинските мачове, така и за гостуванията, само на притежателите на членска или абонаментна карта. Клубът ще вземе всички необходими мерки, за да може да идентифицира във всеки един момент присъстващите на стадиона и при следващи подобни инциденти да потърси отговорност от конкретните извършители.

Натоварва отговорника по сигурността да изготвя конкретен план за охраната на привържениците на „Левски“ и при гостувания, и да го съгласува с клуба домакин, като „ПФК Левски“ си запазва правото да съобщи публично преди началото на мача дали неговите предписания за охраната на сектора за гости са били взети предвид.

2. Обръщаме внимание на Съдийската комисия към БФС за зачестилите грешки от страна на реферите в наш ущърб. От началото на сезона в Първа лига в почти всички мачове отборът ни бе явно ощетен от съдийски решения, като кулминацията дойде на спортен комплекс „Ботев“ в Коматево с неотсъждането на очевадна дузпа за игра с ръка в наказателното поле на „Ботев“ (Пловдив) и непоказан втори жълт картон на футболист на домакините. Заради тези грешки, повлияли на крайния резултат, клубът вече внесе жалба в Съдийската комисия към БФС.

Запазваме си правото при задълбочаване на тази тенденция да реагираме по-остро!

Междувременно фенклуб "Ултрас Левски" обяви, че членовете му са събрали 2000 лв. - сумата, с която Дисциплинарната комисия на БФС глоби клуба заради побоя в Пловдив.