Добавката от 50 лв. към пенсията вероятно ще остане до месец март на 2021 г. Това обяви днес министърката на труда и социалната политика Деница Сачева, обяснявайки плановете на властта за пенсионния модел и промените в бюджета за 2021 г. Сачева потвърди и че напълно сериозно се обсъжда идеята на "Обединени патриоти" за вдигане на минималната пенсия до 300 лв., на максималната - до 1400 лв. Всичко това ще наложи увеличаването на максималния осигурителен доход да достигне до 3200 лв. 

Така министърката даде конкретика в думите на премиера Бойко Борисов отпреди дни, когато той обеща, че добавката от 50 лв. ще се изплаща до "края на пандемията". Очевидно властта смята, че краят на пандемията ще бъде около март на следващата година. След това ще се мисли и за индексация на всички пенсии. 

Самата Сачева коментира, че статистиката показвала, че пенсионерите дават средно по 56 лв. на месец за лекарства, тоест - държавната допълнителна помощ на практика помагала за този разход. Все пак желанието на властта било да се подкрепят всички пенсионери, но да не се променя "солидарният и справедлив модел". 

Добавката в момента на практика прави минималната пенсия 300 лв. - колкото искат да я регламентират в закона и "патриотите". Това е и тяхно предизборно обещание. Не е ясно как е изчислено и увеличението на максималната пенсия до 1400 лв.  В момента тя е 1200 лв. и на практика представлява 40% от максималния осигурителен доход. Тоест - ако максималната пенсия бъде вдигната, то МОД ще трябва да удари границата от 3200 лв. 

Според Сачева това бил най-благоприятният модел, но се изчислявали и други.

Все още не е ясно дали увеличението, ако се случи, ще влезе в сила от първи януари или от първи юли. Ако се следва логиката на Борисов обаче, би било редно да става дума за средата на другото лято, защото бюджетът едва ли ще понесе и увеличение и добавки (до март).

В завимост от избрания вариант за индексация обаче разходите се очаква да са между 1,2 млрд. лв. и 3,8 млрд. лв. на година. 

При всички положения правителството ще запази прогнозата си и за поредното административно увеличение на минималната работна заплата до 650 лв. В момента тя е 610 лв.