За първи път след опита за отравяне руският дисидент Алексей Навални даде интервю. В разговор със списание „Шпигел“ той заяви:

"Казвам, че Путин стои зад това престъпление, и нямам други версии за случилото се", каза Навални пред германското списание.

Навални бе изписан миналата седмица от болницата „Шарите“ в Берлин, където бе лекуван почти месец от последствията от натравяне с новичок.

Германското правителство му назначи охрана, тъй като смята, че опасността за живота му не е отминала. На интервюто Навални се явява с четирима служители на криминалните служби, описва списанието. Той все още е много слаб, за да си сипе вода, изпитва видимо затруднение и ползва двете ръце, за да държи бутилката, но отказва помощ.

„Важно за мен е първото ми интервю да е в германска медия. Всъщност никога не съм имал особена връзка с Германия, не познавам никого тук. Нито един политик. И сега стана така, че точно германските политици спасиха живота ми, приемайки ме тук. Лекарите в „Шарите“ пък ме спасиха за втори път, връщайки ми спомените за това кой съм, личността ми. Затова първото, което искам да изразя е огромната благодарност, която изпитвам към Германия“, казва Навални.

Според близък до Навални политически активист на руския опозиционен лидер ще е нужен още поне един месец, за да се възстанови напълно.

Навални заяви за "Шпигел", че ще се върне в Русия и ще води кампания за побеждаване на президента Владимир Путин на избори.

"Задачата ми сега е да остана безстрашен. И аз не се страхувам", каза той. "Няма да направя на Путин подаръка да не се връщам в Русия. Не искам да съм опозиционен лидер в изгнание", добави Навални.

На въпрос как се чувства здравословно той отговаря: „С всеки ден все по-добре. Доскоро не можех да кача десет стъпала, сега стигам до петия етаж пеша. Най-важното е, че възстанових менталните си способности. Надявам се, че няма да се опровергая до края на интервюто.“

В болницата Навални бе посетен и лично от Меркел. „Удивен бях от детайлното й познаване на Русия, както и на моя случай“, казва Навални. „Шпигел“ пита и каква е позицията му спрямо спорния проект за газопровода „Северен поток 2“. „Това е ваш вътрешен проблем, вие си го решете“, отговаря той.

Председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин обвини Навални, че работи за западни разузнавателни служби и властови органи и действа в техен интерес, предаде ТАСС.

"Навални е безсрамник и подлец. Путин му спаси живота. Ако случилото се с него е било режисирано от специални служби на западни държави, това му изказване се вписва в тази логика", каза Володин по повод обвинението на Навални, че Путин стои зад опита за отравянето му. "Напълно очевидно е, че Навални работи със специалните служби и органите на властта на западни страни, работи в техен интерес", добави Володин.

Володин посочи, че германският парламент отказва да създаде съвместна работна група с руския парламент за контрол на разследването за случилото се с опозиционера.

"Бундестагът на Германия не приема създаване на работна група с Държавната дума за установяване на случилото се. Въпреки обръщенията на нашите органи, на Русия не са предоставени нито биоматериали, нито заключенията на лекарите, които са преглеждали Навални при постъпването му в болница в Германия", каза Володин.

По-рано председателят на парламентарната комисия по разследване на факти на чуждестранна намеса във вътрешните дела на Русия Василий Пискарев предложи на председателя на Бундестага Волфганг Шойбле създаване на такава работна група.