Зад "ситуацията" с руския опозиционен лидер Алексей Навални стоят западни специални служби, каза днес председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин, цитиран от ТАСС.

Навални се лекува в берлинската клиника "Шарите", след отравяне със забраненото нервнопаралитично вещество "Новичок" по време на пътуване до сибирския град Томск през август, показаха анализите на взети от него проби в независими лаборатории в Германия, Франция и Швеция. Русия отрича да има нещо общо с отравянето и оспорва тезата на лабораториите.

Вчера Европейският парламент прие незаконодателна резолюция, в която призова "незабавно да започне независимо международно разследване" по случая на Навални, в което да участват ЕС, ООН, Съветът на Европа, държавите членки на ЕС и Организацията за забрана на химическите оръжия.

"След изявленията на Европарламента можем да говорим за това, че зад ситуацията с Навални спецслужбите на чуждестранни държави. И ако за западните страни съществуват такива понятия като демокрация, международно право и закон, те са длъжни да вземат мерки за отговорност по отношение наа тези, които в Европарламента инициират подобни решения", каза Володин.

Володин поиска германският Бундестаг и парламентите на други държави в ЕС да разследват дали техните специални служби са замесени в случая с Навални.

Председателят на Думата нарече "грубо вмешателство" и друга резолюция, която Европейският парламент прие вчера за Беларус:

 "Решението, което беше взето, беше не само груба намеса в делата на суверенна държава, но и опит да бъде подменен народът на Беларус".

Председателят на долната камара подчерта, че „властите в Република Беларус са избрани демократично“.

"Опитът да се вземат и заместят властите поставя под въпрос дейността на самия Европейски парламент. Ако сравним тази резолюция с други скорошни действия на западните държави, обвиненията срещу Русия ще станат ясни", каза Володин.

Резолюцията за Беларус Европейският парламент прие с 574 гласа „за“, 37 „против“ и 82 „въздържал се“. Тя отхвърли официалните резултати от президентски избори в Беларус на 9 август, тъй като са били проведени в явно нарушение на всички международно признати стандарти.

След изтичането на мандата на Лукашенко на 5 ноември Европейскят парламент вече няма да го признава за президент на страната, а ще приема Координационния съвет на опозицията като "временен представител на народа".