Властта сама със себе си ще си обсъжда в парламента внесената от самата нея "чернова" (по Бойко Борисов) за нова Конституция на България. Парламентарното мнозинство заедно с "Воля", си избра временна комисия, която в продължение на 2 месеца ще се занимава с темата, лансирана от премиера, заедно с предложението за свикване на Велико народно събрание. Такова обаче може да се свика при подкрепа от поне 160 депутати. Мнозинство, невъзможно за събиране в Народното събрание без БСП и ДПС. 

БСП и ДПС днес отказаха участие във временната комисия за основния закон. Което само затвърждава решението и на двете опозиционни партии да не подкрепят нито новия конституционен проект, нито свикването на ВНС от настоящия парламент. От движението дори напуснаха залата, социалистите обявиха от трибуната бойкота си.

Според решението за създаване на въпросната комисия н нея трябваше да има по 3-ма депутати от всяка парламентарна група и трима представители на независимите депутати. По-любопитното е, че в проекта за решение изрично пише, че парламентарният орган се състои от 18 души. Избрани обаче бяха едва 10. 

Управляващите и "Воля" си избраха следния състав: Десислава Атанасова ще е председател на временната комисия. От ГЕРБ членове ще са Красимир Ципов и Тома Биков. Юристи са първите двама. "Обединени партиоти" предложиха Искрен Веселинов за зам.-председател и членове Християн Митев и Борис Ячев. Юристи отново са първите двама. "Воля" на Веселин Марешки, която първо нямаше да помага на ГЕРБ в начинанието "нова конституция", после Марешки и компания не само се подписаха под проекта, а и лидерът обяви, че не е чел какво е подписал, излъчи Симеон Найденов, Пламен Христов и Елена Пешева за комисията.

По проект 15-те независими депутати трябваше да излъчат трима за временния парламентарен орган. Никой от тях обаче не са качи на трибуната. Изненадващо Станислав Иванов от ГЕРБ направи практически четвърта номинация от името на управляващата партия. Така независимият Спас Панчев - който преди това бе депутат от "БСП за България", се озова в комисията за нова конституция.

"Може ли секретарят на ПГ на ГЕРБ да предлага независимия Спас Панчев. Що за цирк е това? Независимите депутати са 15 души, няма вие да определяте кой от тях да е в комисията за нов проект на конституцията", реагира Филип Попов от БСП.

А председателката на Народното събрание Цвета Караянчева отвърна на критиките от левицата - от мястото си на водещ заседанието: "Не очакваме оценка от вас..."

Десислава Атанасова обяви, че Венецианската комисия ще изготви становище по проекта на ГЕРБ за нова конституция в частта за съдебната система и се очаква то да е факт до средата на ноември. Отговорът на комисията е на писмо, пратено от Караянчева. Атанасова пък се антажира да чува и слуша чуждо мнение, а заседанията на временната комисия да се излъчват онлайн.

Естествено продължение на фарса "ГЕРБ пише нова конституция"

"Деси Атанасова, председател на конституционна комисия, е естествено продължение на фарса “ГЕРБ пише нова конституция”. И, ако естественият импулс е човек да игнорира цялото това позорище, не бива да подценяваме опасността, която тези хора представляват. Един преглед на състава на комисията е като филм на ужасите: парламентът е пълен с калинки и други насекоми, готови да творят, гласуват и подписват всякакви диващини. Изпращането в парламента на нормални хора с юридическа компетентност и доказана ценностна устойчивост е първостепенна спасителна операция за българската държавност."

Това коментира във фейсбук лидерът на "Да, България" Христо Иванов.