Както прокуратурата бе съобщила по-рано, още двама отиват на съд заради катастрофата в Своге, отнела живота на 20 души на 25 август 2018 г.

Това са бившият изпълнителен директор на АПИ Светослав Глосов и Дончо Атанасов - негов предшественик на поста, а после член на УС.

Вследствие на катастрофата с постовете си разделиха трима министри - на МВР, на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта. Напусна и Глосов - неотклонен дотогава спътник и "дясна ръка" на премиера Бойко Борисов, когато трябва да се откриват построени инфраструктурни обекти (Глосов обаче си отиде "чак" в началото на 2019-а и то заради хаоса с електронните винетки, б.р.). 

Както Клуб Z писа, досега обвинението на прокуратурата включваше освен шофьора Григор Григоров, ръководител на екип и изпълнителен директор на фирмата изпълнител, началник на асфалтова база, технически ръководител, строителен инженер и директор на дирекция в АПИ.

Те бяха предадени на съд на 22 юли т. г. От държавното обвинение тогава изненадващо съобщиха, че отделят в друго досъдебно производство (неясно с каква цел) Глосов и Атанасов.

Сега се пояснява, че ги обвиняват в престъпление по служба - чл. 282 от НК. Не е пресилено да се каже, че по това обвинение прокуратурата най-редовно катастрофира, защото обичайно не може да докаже т. нар. специална цел на дееца - че е действал "с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда" (както пише в НК, б.р.). Традиционно следствие от това са оправдателни присъди.

Глосов ще отговаря, че не е свикал извънредно заседание на управителния съвет, на което да докладва, че изпълнителят, компанията "Трейс Своге" е отказала да извърши пълна подмяна на асфалтовото трасе в едни 590 метра от пътя.

"Освен това не е направил необходимото за възлагане на Института по пътища и мостове да извърши експертиза, обследване и оценка на експлоатационното състояние на този пътен участък, проверка на характеристиките, свързани с пътната безопасност и установяване на несъответствия с тях", пишат от държавното обвинение.

Доказано е, че от РПУ-Своге са писали до пътната агенция с апел да се вземат незабавни мерки за проблемния участък.

Другият обвиняем от днес - Дончо Атанасов, пък не свикал извънредно заседание на УС, въпреки че се запознал с доклада на Института по пътища и мостове.

"Вследствие на това не били възложени дейности, свързани непосредствено с подмяната на износващия пласт в конкретния участък от републикански път II-16 Своге - Нови Искър, за който било установено, че е в незадоволително състояние по отношение на грапавост и съпротивление на хлъзгане."

Ето какво ще опитат да докажат обвинителите по отношение на споменатата "специална цел" при двамата:

"Наред с това с действията си двамата целели да набавят за ДЗЗД „Т. С." облага на стойност 60 901,65 евро. Въпросното дружество следвало за своя сметка да извърши ремонт, включващ премахване и замяната на настилката."

Казва се още, че така са били изложени на опасност водачите на МПС, докато ползвали този участък.

Ето и днешното съобщение на прокуратурата едно към едно:

Бивши шефове на Агенция „Пътна инфраструктура" са предадени на съд за престъпление по служба с цел имотна облага за търговско дружество.

Софийската градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С. Г. и Д. А., привлечени към наказателна отговорност за извършено от тях престъпление по чл. 282, ал. 2 от НК.

В периода от 28.03.2018 г. до 26.06.2018 г. обвиняемият С. Г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение в Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ), не изпълнил служебните си задължения, определени от Закона за пътищата и от Правила за работата на управителния съвет на АПИ, утвърдени със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Обвиняемият Г. не свикал извънредно заседание на управителния съвет на АПИ, на което да докладва отказа на Сдружение „Т. С." да извърши пълна подмяна на асфалтовото покритие на републикански път II-16, от км 53+400 до км 54+790. Освен това не направил необходимото за възлагане на Института по пътища и мостове да извърши експертиза, обследване и оценка на експлоатационното състояние на този пътен участък, проверка на характеристиките, свързани с пътната безопасност и установяване на несъответствия с тях. Същите се налагали с оглед предприемане на мерки за предотвратяване на ПТП. Въпреки полученото в АПИ на 24.01.2018 г. писмо на ОД на МВР РУ-гр. Своге с искането за вземане на незабавни мерки за обезопасяване на посочения участък обвиняемият С.Г. проявил бездействие.

Другият обвиняем - Д. А., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение в Агенция „Пътна инфраструктура", не изпълнил служебните си задължения в периода от 6.07.2018 г. до 29.08.2018 г. След запознаването с доклада на Института по пътища и мостове незаконосъобразно не свикал извънредно заседание на управителния съвет на АПИ, на което да се вземе решение за разходването на средства за изпълнение на дейности по поддържането и ремонта на републикански път ІІ-16 от км 53+400 до км 54+790. Вследствие на това не били възложени дейности, свързани непосредствено с подмяната на износващия пласт в конкретния участък от републикански път II-16 Своге - Нови Искър, за който било установено, че е в незадоволително състояние по отношение на грапавост и съпротивление на хлъзгане.

Наред с това с действията си двамата целели да набавят за ДЗЗД „Т. С." облага на стойност 60 901,65 евро. Въпросното дружество следвало за своя сметка да извърши ремонт, включващ премахване и замяната на настилката.

В резултат на действията на обвиняемите Г. и А. настъпили значителни вредни последици за водачите на моторни превозни средства, ползващи участък от път II-16 Своге - Нови Искър, изразяващи се в поставянето им в опасност от реализиране на пътнотранспортно произшествие. Именно на този участък на 25.08.2018 г. било предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие с автобус, отнело живота на 20 лица, а на 10 били причинени телесни повреди.

Предстои делото да продължи в съда.