Еврозоната трябва да се подготви за пускане на бъдещо дигитално евро, заяви днес Европейската централна банка (ЕЦБ), обявявайки предстоящо начало на серия тестове за тази цел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Трябва да имаме готовност да пуснем дигитално евро, ако това се окаже необходимо", посочва в комюнике президентката на банката Кристин Лагард.

Дигиталното евро ще бъде електронна форма на валутата на централната банка, която подобно на банкнотите ще "дава възможност на всички - както на домакинствата, така и на компаниите - да извършват всекидневни разплащания бързо, лесно и при пълна сигурност", обяснява институцията.

Обществени консултации ще бъдат обявени на 12 октомври, успоредно с експерименти в продължение на шест месеца. Това обаче няма да се отрази на крайното решение за създаването на новото разплащателно средство.

Тази криптовалута ще съществува успоредно с наличните пари и няма да ги замества, уточнява ЕЦБ, уверявайки, че при всяко положение ще продължи да емитира банкноти и монети. Институцията публикува днес подробен доклад, очертаващ няколко сценария, при които би било наложително създаването на дигитално евро.

Инициативата е обявена в момент, когато използването на пари в брой в еврозоната силно намалява в резултат на пандемията от COVID -19, по-специално в Германия, която е силно привързана към традицията да се плаща с банкноти и монети.

Ускоряването на дигитализацията на платежните средства води до разработването на множество проекти за криптовалути като Либра (Libra) на Фейсбук (Facebook), будещи безпокойства по отношение на финансовите рискове, отбелязва АФП. 

ЕЦБ негласно се позовава на проекта на Фейсбук в доклада си, изтъквайки "пускането в международен мащаб на частни платежни средства, които биха повдигнали юридически въпроси и биха застрашили финансовата стабилност и защитата на потребителите".

В контекста на тези иновации ЕЦБ иска да даде собствен отговор чрез дигитално платежно средство "без риск в европейски мащаб".

Дигиталното евро ще бъде и противовес на плановете за криптовалути на други централни банки по света, като например Китайската народна банка. То ще позволи да се стимулират иновациите и да се засили международната роля на еврото, посочва членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета.