Една среща, две съобщения. Участниците са българският премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на Европейската народна партия, чийто член е ГЕРБ, Доналд Туск, мястото - Брюксел. И двамата съобщиха за въпросната среща - първият във фейсбук, вторият - в туитър и фейсбук. 

Бойко Борисов се похвали във фейсбук, че Туск му е декларирал подкрепа. А двамата били на мнение, че правителството в София постигнало важни успехи - и за страната, и за Западните Балкани.

 
Борисов е в Брюксел на Европейски съвет. 
 
На 30 септември беше огласен евродоклада, в който страната ни получава сериозни критики, а мониторингът ще продължи. Борисов коментира, че докладът е обективен, а от ГЕРБ го определиха като положителен.
 
А вчера в Европарламента беше одобрена проекторезолюция за върховенството на закона в България.
 

Ето и цялото съобщение на Борисов във фейсбук:

"Имате нашата подкрепа“! Това ми каза президентът на EPP - European People's Party Donald Tusk по време на срещата ни в Брюксел. Двамата сме на мнение, че българското правителство постигна важни успехи както за страната, така и за европейската интеграция на Западните Балкани - тези политики могат да гарантират устойчиво развитие на България. Той ме поздрави за победата на ГЕРБ на провелите се частични местни избори и заяви, че редовните парламентарни избори са начинът всеки гражданин да изрази своето мнение.

Според Туск системните партии като Политическа Партия ГЕРБ имат нужния капацитет, опит и разум да преведат страните си през кризата. Коментирахме и пакета от мерки за възстановяване, чрез които да се преодолеят последиците от коронавируса върху икономиките на ЕС. Европейската народна партия има голям принос в изготвянето на спасителния план. Ето защо семейството на ЕНП е най-голямото и най-силното!

С Туск обсъдихме и първия Доклад на ЕК за върховенството на закона в целия ЕС.

Той е обективен и отразява усилията на страната ни за борба с корупцията. България ще изпълни всички препоръки на Венецианската комисия и ЕК за реформи в съдебната система."

Съобщението в официалните профили на Доналд Туск в социалните мрежи на свой ред гласи: 

"Открит разговор с премиера Бойко Борисов. България измина дълъг път по време на неговото управление, но предизвикателствата остават. Допълнителни реформи са нужни по отношение на върховенството на закона, независимото правосъдие и борбата с корупцията - нашите основополагащи ценности на ЕНП. Демокрацията в България ще каже своята последна дума на изборите". 

(An open talk w/ PM Boyko Borissov. Bulgaria has come a long way during his time in office but challenges remain. Further reforms needed w/ rule of law, independent justice & fighting corruption- our core EPP values. Democracy in Bulgaria will have its final say in the elections.)

 

 

 

Под посланието на Туск във фейсбук валят коментари, като някои от тях са с конкретен въпрос - обявил ли е той подкрепа за Бойко Борисов, каквато е неговата интерпретация, разпространена в България. 

Туск е съобщил и за друга среща, проведена днес - с премиера на Хърватия Андрей Пленкович.