Комисията на Европейския парламент (ЕП) по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи разпространи отговорите, получени от българските власти на 29 въпроса, зададени писмено от евродепутати от различни политически групи, съобщи БТА.

Въпросите

Преди близо месец депутати от ресорната комисия на ЕП отравиха въпросите, които засягат широк кръг от проблеми в областта на върховенството на закона в България. Те са резултат от размяна на мнения при закрити врати в тази група на европарламента от 28 август. 

Депутатите питат включително дали българската прокуратура прави нещо във връзка с твърденията, че Испания разследва министър-председателя Бойко Борисов за пране на пари чрез покупка на къща в Барселона. Те задават въпроси и за изтеклите в интернет аудиозаписи, на които глас, за който се твърди, че е на Борисов, изрича непристойни реплики по адрес на политици и заплашва да "изгори" евродепутатката Елена Йончева. 

Голяма група от въпросите са свързани с проекта на управляващите за нова конституция, имало ли е обществено обсъждане и направена ли е оценка на въздействието, преди тази инициатива.

Питат и за разследванията за корупция в страната - дали разследванията в тази област са селективно политически мотивирани и искат властите да обяснят идеята си в новата конституция прокуратурата да има законодателна инициатива. Те посочват, че практиката в западните демокрации е обратната заради разделението на властите.

Има и въпроси за използването на расистки и ксенофобски език по адрес на ромите от политици по време на карантината по сигнал на правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

Евродепутатите не са забравили и твърдението на сайта на Главна прокуратура, че предишното заседание на работната група е било по инициатива на българския главен прокурор Иван Гешев. Те посочват, че това не е вярно и питат дали той самият би го опровергал.

Отговорите

Месец по-късно след изслушването в ЕП от прокуратурата отговарят, че в последните две години държавното обвинение е предприело действия за налагане на закона, невиждани от 1989 г. насам.

Отчита се, че за първи път в последните десетилетия са били повдигнати обвинения на действащи министри и зам.-министри, наред с търсенето на наказателна отговорност и на други предполагаеми закононарушители, сред които са изброени Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Вълчо и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи, Миню Стайков. Посочва се, че до края на миналата година е било иззето имущество за над три милиарда лева, за което има съмнения, че е придобито незаконно.

Прокуратурата заявява, че образува разследвания единствено съобразно закона, както и че изявленията на политици за избирателност и неравенство в това отношение са пряк опит за намеса в независимостта на държавното обвинение. Политическият и медийният натиск могат да попречат на работата на прокуратурата и да създадат истинска заплаха за наблюдението над върховенството на закона и за върховенството на закона в България, се посочва в отговорите.

Уточнява се, че по разследването у нас, открито по публикациите на испанското издание "Ел Периодико", се очакват данни от испанската страна. Добавя се, че досега испанската страна не е предоставила възможност за пряка връзка между българските и испанските прокурори по случая, а това искане е било поставено от испанските представители, за да запознаят българските си колеги с данни от хода на следствието.

Прокуратурата съобщава, че не е приключила проверката на разпространените в медиите звукозаписи, за които се предполага, че са с гласа на премиера Бойко Борисов. Уточнява се, че се проверяват истинността на записите, както и съмненията за извършено престъпление.

Прокуратурата поднася извинения за съобщението, че закритото заседание в ЕП през август, посветено на нашата страна, е било описано в нейно съобщение като инициатива на българския главен прокурор. Уточнява се, че това е недоразумение, допуснато от пресслужбата на българската институция.

В отговорите на въпросите до изпълнителната власт се посочва, че правителството не ограничава по никакъв начин свободата на словото в страната. Допълва се, че заплахите срещу журналисти и срещу всеки друг у нас подлежат на проверка от МВР и прокуратурата