Висшият съд в Белград одобри екстрадицията на Цветан Василев, пише сръбското издание "Инсайдър", цитирано от бТВ. Очаква се решението на сръбското министерство на правосъдието. Съдът е постановил на първа инстанция, че са изпълнени всички законови предпоставки за екстрадирането на бившия собственик на Корпоративна търговска банка в България.

По информация на сръбската медия решението е взето по искане на Софийската градска прокуратура. Но последната дума е на правосъдното министерство в Белград.

Изданието припомня, че започналата преди 6 години процедура не е приключила, защото два пъти Апелативният съд е връщал решението на долната инстанция - Висшия съд, заради съществени нарушения на разпоредби в Наказателния кодекс и неясни мотиви.

Цветан Василев е бил отново изслушан през март т. г. След това делого се е забавило заради пандемията от коронавирус.

Пред бТВ Константин Симеонов, адвокат на Василев, каза, че все още не е получил решението, но според него е много вероятно това да се случи скоро.

Решението ще бъде обжалвано.

"Следващите действия на колегите в Белград ще бъдат обжалване на това решение най-вероятно, защото подобно решение Висшият съд в Белград е взимал вече 2 пъти и Апелативният съд досега ги отменял. Защото е давал указания още в самото начало какво трябва да се изследва в делото за екстрадиция и според нас това не е направено", посочи още Симеонов.