Броени дни, след като новият главен прокурор Иван Гешев сезира всички възможни европейски институции за това, че Сърбия все още не екстрадира Цветан Василев и подложи на съмнение готовността на страната за членство в ЕС, от Висшият съд в Белград, който се явява първа инстанция, обявиха, че разглеждат допълнителната молба на българското обвинение от октомври миналата година. Това се случва и на фона на думите на Гешев от тази сряда, че Русия пазела банкера с помощта на сръбската държава.

Както е известно, около краха на КТБ, службите "изпуснаха" Цветан Василев (както сега Васил Божков) и той избяга зад граница, включително бе обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол. Бе обвинен у нас задочно през юли 2014-а, като през септември сам се предаде на сръбските власти. На 10 март 2015 г. Висшият съд в Белград взе решение да предаде на България бившия собственик на фалираната банка. Решението обаче беше обжалвано пред Апелативния съд и отменено месец по-късно. Висшата (първата) инстанция нареди да се повтори процедурата за установяване на предпоставките за екстрадирането му. Същата процедура се повтори две години по-късно.

Банкерът живее в Белград на практика на свобода, с мярка "подписка".

Междувременно самата процедура зацикли, след като Висшият съд се обяви през 2017-а за некомпетентен да вземе решение за искането, тъй като делото е внесено у нас вече в спецсъда, какъвто има и в Белград. Но пък в същото време само Висшият съд може да се произнася по делата за екстрадиция като първа инстанция. 

Според защитника на Василев Константин Симеонов, причината е и че сръбската страна просто е объркана. Защото периодично й идват искания от различни органи - първо от Софийска градска прокуратура, после от Специализираната, ту за "обикновени" престъпления, ту - по-късно за "организирна престъпна група".

През 2018-а в коментар по казуса тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров заяви, че забавянето на процедурата е в резултат на "политическо влияние". Но отказа да посочи конкретно какво има предвид.

Междувременно адвокатите на Василев продължават да поддържат думите му, че той се страхува за живота си - своя и на семейството си, ако се прибере в България. Това заяви и тази сутрин в ефира на бТВ един от екипа защитници на банкера - Христо Ботев. 

Той коментира обвинението на Гешев към зависимостта на сръбската държава от руската като "пресилено" и "абсурдно".

"Но в днешни дни, както се казва, всичко свързано с Русия звучи негативно. Не знам защо. Според мен иска да се покаже пред американците, пред които инициира определени процедури - че той (Василев) е човек на Русия и да не му се обръща достатъчно внимание на процедурите, които той защочна в Щатите по жалбата "Магнитски" и т.н.

В момента се опитва да се покаже на американсците, че той е човек на Русия, за да не стигнат доникъде тези неща", посочи Ботев.

Защитникът разказа и за свои разговори със сръбски колеги, за които думите на Гешев били "атака по сръбската съдебна система" и били "изключително възмутени от тази намеса".

Скалп на прокуратурата в ареста

По думите на Ботев можело и процедурата никога да не даде резултат. Сръбската държава преценявала дали има данни, че конкретно лице въобще е извършило престъпление, за да бъде екстрадирано. Той направи аналогия с червените бюлетини в Интерпол, с които се издирваха съпругата и дъщерята на Василев и които бяха свалени от самата Интерпол, защото не е имало данни да са извършили каквито и да е било престъпления.  

Ботев коментира и вчерашното изказване на бившия сръбски премиер Зоран Живкович, сега опозиционен лидер - че Василев финансирал партията на президента Александър Вучич и формацията на външния министър Ивица Дачич и заради това Белград не го екстрадирал. Според него Живкович периодично излиза в опозиционни издания, за да атакува президента с едни и същи думи. "Това е една песен, която се пее от няколко години и, както се вижда, няма никакъв ефект от нея, никой не му обръща внимание", констатира Ботев.

"Много е странен този стремеж, който се появи в новия главен прокурор сега - да забърза екстрадицията на Цветан Василев. Това са взаимно противоречащи си действия на самата прокуратура. Делото "КТБ" беше внесено в съда задочно, без участието на Цветан Василев - следователно прокуратурата прецени, че няма нужда от неговото лично присъствие.

Съдът даде ход на делото в отсъствието на Цветан Василев, т.е. и съдът прецени, че неговото лично присъствие не е необходимо, за да се гледа това дело. И изведнъж прокуратурата много бърза да го върне. Поредният скалп на прокуратурата в ареста ли?", попита защитникът.

На въпрос какъв е проблемът Цветан Василев да се върне, Ботев направи препратка към Васил Божков. Ето така:

"Скоро един друг българин, който се споменава напоследък много по-често от Цветан Василев, каза същото, което Цветан Василев от години повтаря - че не се чувства сигурен за живота си и не може да разчита на справедлив процес."

След което Ботев заяви, че банкерът няма абсолютно никакво доверие в българските институции, а случаите "Василев" и "Божков" били абсолютно аналогични - и двамата награждавани от държавата; изведнъж се появяват едни свидетели, близки до тях, държавата се активизира; едни "убийци, които бродеха някъде из държавата и не е ясно какво стана"; изнасянето на картините на Василев и описа на колекцията на Божков.

Цветан Василев бил здрав, "но малко е изгубил надежда заради това, което се случва в България".

"Ако утре се прекрати делото срещу него, защо да не се върне човекът", посочи в заключение адвокатът му.