Конфликтът между лидера на БСП Корнелия Нинова и евродепутата от партията Елена Йончева започва да придобива все по-осезаема форма, след като днес структурата на социалистите в Хасково обяви, че снема политическо доверие от Йончева.

Четири години след като журналистката беше издигната от социалистите от Хасковско за депутатка, а преди две години и за евродепутатка, членовете от областта снеха политическото си доверие от нея.

"Сега, когато цялата партия вдигна уверено очи и застана зад промените, защитени чрез прекия избор за председател и потвърдени на юбилейния 50-и Конгрес на БСП, няма нищо по-добро от единството в борбата за истината и волята да работим безкористно за  върховенството на закона у нас и по-доброто бъдеще на България за всички", пишат хасковските общински председатели в документа, съобщават от пресцентъра на левицата.

Те посочват, че са изненадани от Елена Йончева:

"Тя сякаш забрави съвместните ни усилия, които всички ние, не без активното участие на председателя на БСП Корнелия Нинова, положихме, за да бъде чут чрез нея гласът на истината срещу корупцията и водещата роля на ГЕРБ в нейното срастване с държавата."

Конфликтът Нинова-Йончева датира отдавна, но медийно рядко излиза наяве. Прояви се за първи път в края на миналата година, когато лидерката изрази разочарование от журналистката - не правела много в Брюксел за българския проблем с корупцията. 

Ден преди прекия избор за председател на БСП, в интервю, коментирайки предстоящото тогава днешно изслушване в Европарламента за България, Йончева директно обвини Нинова, че всъщност тя е тяази, която не смее да направи нищо. Че лидерката не се е подписала под нито един от изготвените от нея сигнали, в т.ч. за т.нар. афера с къщата в Барселона. Последва отговор - че самата Йончева не е поискала подписа на Нинова, защото разследването било журналистическо и международно.

В разговор с Йончева впоследствие, пред Клуб Z тя отрече подобен сюжет и попита какъв сигнал изпраща в Брюксел Нинова, когато като партиен лидер отказва да застане зад евродепутата си, внасящ сигнал. Посочи, че за нея борбата на Нинова с корупцията е имитационна. На въпрос защо е избрала деня преди вота, за да обяви публично твърдението си, Йончева заяви, че това противоречие не е тайна за никого в партията. И посочи също така в отговор на въпрос, че не очаква ответна реакция от страна на лидерката, защото ако има такава, то това би показало, че БСП не е демократична, а лидерска партия.

Така стигаме до днешната декларация от Хасково, в която се казва още:

"Не може да си близък и да вярваш на нашата общност само когато застанем като стена зад теб и ти се доверим, че можеш да защитиш посланията ни, а да забравиш това, когато някой друг погъделичка твоето его. Казват, че войната изяжда натрупаното в мир. Войната няма очи нито за съвместно извървените крачки, нито за  полезните поуки от тях.

Единодушно снемаме политическото си доверие от Елена Йончева."