Може ли един народ да се измори от протестите, какъв е езикът на властта, какви способности трябва да имат политиците на бъдещето, защо боледува днешната журналистика...

На тези въпроси отговарят в първия епизод на Z-Каст бившият главен редактор на вестник „Култура“ Копринка Червенкова и журналистът и дипломат Енчо Господинов, бивш заместник-ръководител в Международния червен кръст.

„Махането на Борисов и на цялата пасмина около него ще представлява една много радикална промяна за обществото", казва Копринка Червенкова.

А Енчо Господинов я допълва, като уточнява: "За да стигнем до качествени изменения, са нужни дълги години на количествени натрупвания.“

Според него днес живеем във време на много бързи промени, информационна лавина, която мачка целия свят. А Копринка Червенкова добавя: това е гъсто време, бързо време, изоставаме от него.

По думите й социалните мрежи овластиха плебса и това разруши авторитетите.

„Никога не съм си мислела, че толкова прости хора ще ме управляват. Искам да ме управляват по-интелигентни и по-грамотни хора, ако може и да са по-лицемерни“, коментира журналистката.

А Енчо Господинов добавя тъжно: „Днешната политика и журналистика страдат от обеднен морал.“

Ето го и пълното интервю на Илия Вълков с Копринка Червенкова и Енчо Господинов:

Можете да слушате Z-Каст в Spotify, Soundcloud и YouTube, очаквайте скоро в Google Podcasts и Apple Podcasts.