Вторият голям проект за инвестиционен разход за модернизация на армията след новите изтребители F-16 - този за купуване на 150 бойни машини и специализирана техника за пехотата, e под въпрос. Причината - според неофициална информация и двете получени от България оферти - от компаниите "Дженерал Дайнамикс" и "Патрия", надвишават одобрения от Народното събрание таван на разход от близо 1,5 млрд. лв.

Самите оферти бяха отворени преди дни, а междуведомствената група по инвестиционния проект към Министерството на отбраната ги оценява в момента. Предстоят и полеви тестове на предложените машини за проверка на съответствието на заявените параметри със заложените тактико-технически изисквания за механизираното отделение (въоръжение и мобилност) и комуникационно-информационните системи на бойната бронирана машина, стана ясно миналия петък, когато се отваряха офертите.

Че проектът е в риск и има два варианта за бъдещето му обаче се потвърди днес и от думите на председателя на комисията по отбрана в парламента ген. Константин Попов, който бе гост на откриването на новата академична година във Военната академия "Г.С. Раковски". Според него му вариантите са два: или прекратяване на инвестиционния проект за модернизация на пехотата, или промяната му с решение на Народното събрание и гласуване на по-голям бюджет за реализацията му. 

"Тук решението е на Министерството на отбраната. Министерството на отбраната трябва много правилно, точно и ясно да прецени рисковете от това дали трябва модернизацията да бъде спряна, отложена или да дойде отново в Народното събрание и да поиска промяна на параметрите в проекта за инвестиционни разходи. Това е едно тежко решение, а аз разчитам, че, лягайки сериозно на военната експертиза, политическото ръководство ще вземе правилното решение и се надявам, че модернизацията ще продължи така, както сме го планирали", заяви ген. Попов, цитипран от БНТ. 

Проектът за инвестиционен разход бе одобрен с внушително мнозинство от парламента през 2018 г. В края на същата година започна и работата по него. Първоначално потенциалните изпълнители, с които военното ведомство се свърза, бяха 4 - „Патриа“ (Patria), „Некстер“ (Nexter), „Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) и „Артек“ (Artec GmbH). В края на 2019 г. бе създадена междуведомствената работна група за оценка на получените оферти. Инвестиционният проект пък предвижда разсрочено плащане. 

И инвестиционният проект за купуване на 8 изтребителя за Военновъздушните сили предвиждаше плащане на части. Но това се промени постфактум. Министерството на отбраната го преработи и го внесе отново, за да може офертата на американската компания "Локхийд Мартин" да влезе в параметрите, защото само другата оферта - тази за самолети "Грипен", влизаше в одобренатаот депутатите цена. Народното събрание промени одобрения инвестиционен проект и реши: първо "таванът" на цената да се вдигне и второ - плащането да може да е накуп, защото в противен случай нямаше как да бъде избрана офертата за F-16. В крайна сметка "таванът" от 1,5 млрд. лв. отпадна и бяха преведени 1,2 млрд. долара за 8-те самолета F-16.

Сега неофициално от военното ведомство казват, че ще се търсят варианти за предоговаряне на параметрите по офертите за бойните машини за пехотата. И сделка все още е възможна. В настоящия си вид проектът на известиционен разход предвижда купуване на не по-малко 90 броя бойни бронирани машини за механизирано отделение и не по-малко от 60 броя специални /осигуряващи и обслужващи/ бронирани машини, плюс допълнително оборудване, обучения, комуникационна система. Таванът на инвестицията в машините е заложен на 1,224 млрд. лв, а за придобиване на системи и допълнително оборудване се предвижда да бъдат похарчени 240 млн. лв. Финансовите разбивки за за плащания в периода 2018-2029 г. 

Какво ни предлагат: 

Patria ("Патрия") е финландска държавна компания. Предлага бойна машина Patria AMV, модулен модел, който може да бъде конфигуриран според нужните на армията ни. Миналата година от компанията обявиха, че биха могли да произвеждат самите машини в България, ако бъдат предпочетени при конкурса. 

General Dynamics European Land System – MOWAG ("Дженеръл Дайнамикс") е швейцарска компания. Работи с израелците от "Рафаел". Предлага се машина PIRANHA IFV. Компанията изпълнява големи поръчки в Испания и Румъния, тоест има работеща производствена линия. И тук има обещание част от производството и бъдещата поддръжка да е в България.