Апелативният специализиран наказателен съд определи парична гаранция в размер на 1 милион лева за Елена Динева. Преди седмица на съпругата на бизнесмена Васил Божков ѝ бе определена от първата инстанция - Специализирания съд, гаранция от 750 000 лева.

Но дори тогава адвокатите й обясниха, че няма откъде да вземе тези пари, защото всичките й сметки и имоти са запорирани. И днес Динева заяви, че сумата е непосилна за нея.

Сега решението на АСНС, който традиционно отменяше наложените й парични гаранции, и я оставяше в ареста, е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Динева е в ареста от 7 месеца с обвинение за участие в организираната престъпна група за заплахи, пране на пари, принуда на държавни служители и др., ръководена от мъжа й.

Спецсъдът определи задържането й през тези месеци като прекомерно и в съдебната зала адвокатите коментираха, че тя е задържана само защото е съпруга на Васил Божков.

Според прокуратурата обаче Динева е била наясно с извършваната от групата разнородна престъпна дейност и много свидетели по делото твърдят, че тя е била „дясна ръка“ на бизнесмена. Всъщност основният такъв е Цветомир Найденов - бивш съдружник на Божков.

Утре Елена Динева ще реши окончателно дали ще внесе паричната гаранция, пояснява бТВ.