Социалната министърка Деница Сачева обеща да предложи отпадането на подоходния критерий за отпускането на детските надбавки за семействата. Тази идея на ресорното ведомство вече е лансирана неколкократно, но изглежда, че този път реформата ще залегне в текстовете за републиканския бюджет за следващата година.

Според Сачева промяната ще отнеме допълнителни близо 400 млн. лв. от държавния бюджет. Кратката разбивка на сумите към момента изглежда така - всяко семейство с едно дете получава по 40 лв., с по две деца - по 90 лв., а ако има близнаци - 75 лв. Финансирането обаче може да бъде получено само при месечен доход до 410 лв. на член от семейството. Ако доходът е до 510 лв., се полагат по 80% от тези суми. 

Припомняме, че преди години детската помощ се изплащаше именно по този начин, но малко по-късно бе въведен подоходният критерий. Според Сачева обаче в обществото ни вече имало "прекалено много разделителни линии" и нямало нужда от още една такава. 

Ще се увеличава ли максималният осигурителен доход? 

Междувременно драмата с евентуалното вдигане на прага на максималния осигурителен доход продължава, а промяната се говори от няколко седмици, поне с началото на разговорите за увеличението на пенсиите и минималната работна заплата за 2021 г. Вчера обаче към дискусията се включи и извънпарламентарен опозиционен политик, а Деница Сачева реагира на думите му пред "24 часа".

За какво става дума и как се стигна дотук?

Още в края на септември социалният министър Деница Сачева обяви, че добавката към пенсията от 50 лв., която правителството изплаща като антикризисна мярка, ще продължи да бъде в сила поне до март на 2021 г. Ден по-късно премиерът Борисов дори направо обяви, че бонусът ще се плаща до края на мандата на това правителство. По-интересното е, че тогава Сачева сама обяви, че се водят сериозни разговори по идеята на "Обединени патриоти" за вдигане на максималната пенсия до 300 лв., колкото е тя сега с добавката. 

Пред "24 часа" преди три дни Сачева коментира, че е постъпило предложение от КНСБ за вдигане на минималната пенсия до 300 лв. и за вдигане на тавана на максималната до 1440 лв. Предстояли обаче преговори с работодателите и това не било сигурно. Все пак Сачева признава, че ако таванът се вдигне, това означава и вдигане на максималния осигурителен доход до 3200 лв. В момента той е 3000 лв. 

Причината за тази корелация е проста - в Кодекса за социално осигуряване е записано, че най-голямата пенсия се определя от 40% от размера именно на максималния осигурителен доход. 

Именно на тези информации реагира вчера Иво Мирчев от "Да, България". Той написа дълъг статус във фейсбук, в който обвиняваше властта, че целта на "сметката на това корупционно управление да бъде платена предимно от IT бизнеса".

"Отговорността на управляващите е да стимулират сектора с най-висока добавена стойност в българската икономика, който на всичко отгоре работи над 80% за износ. Вместо това те правят всичко възможно да пречат на развитието. В резултат на фригидната и некадърна политика на ГЕРБ големите технологични инвестиции отиват в страни в криза като Гърция и заобикалят България", написа той. 

 

Буквално няколко часа по-късно, вече днес, Сачева обяви, отново пред "24 часа", че в момента единственото сигурно било предстоящото увеличение на минималната работна заплата на 650 лв. 

"Не е обсъждано вдигане на максималния осигурителен доход на 3200 лв.", казва тя. 

Тоест - правителството още не е решило какво да прави по темата, водели се само разговори и решението предстояло. 

Малко по-късно Иво Мирчев публикува втори статус по темата, в който обяснява защо вдигането на МОД е лоша идея. Ето ги и тях: 

1. Основен потърпевш от ново повишаване (освен няколко хиляди държавни чиновници) ще бъде IT секторът.

2. С това предложение държавата удря тази част от бизнеса, с най-голяма добавена стойност в икономиката.

3. Около 80% от "продукцията" на IT компаниите се изнася предимно в Западна Европа, САЩ. Повишаването на този компонент влияе пряко върху тяхната конкурентоспособност.

4. Нормалната среда за развиване на бизнес включва отлична предвидимост на държавата в изискванията ѝ към компаниите. В случая подобно предложение се прави в последния момент, което е лоша практика.

5. Подобно повишаване не би било проблем, ако правителството имаше политика за развитие на IT сектора. В момента всички големи IT инвестиции заобикалят България и се реализират в съседните Гърция, Сърбия, Румъния.

6. Поредно повишаване ще влоши инвестиционният климат, ще ограничи възможностите за разширяване на дейността и в дългосрочен план е възможно приходите от осигуровки да намалеят.

7. Тази стъпка ще стимулира сивата икономика сред някои професии и може да доведе до отлив на висококвалифицирани кадри.

8. С този ход се удря най-високотехнологичният отрасъл, което дългосрочно ще има негативен ефект върху цялата икономика при внедряване на иновации, ефективност на труда и т.н.

9. Не е справедливо IT секторът, за който държавата има най-нисък принос (например обученията на специалисти се правят от и за сметка на самите фирми или организации извън системата на държавното образование) да плаща цената за липсата на реформи в системата на осигуряването.

10. Увеличението по никакъв начин не стимулира хората с по-високи доходи. Точно обратното - ще накара част от тях (и фирми и служители) да минат "на сиво".

60% от домовете за хора с увреждания ще бъдат закрити 

Междувременно отново лично министър Сачева обяви, че правителството смята да закрие около 60% от съществуващите специализирани институции за хора с увреждания до края на на 2027 г. 

Домовете за стари хора пък ще бъдат реформирани до 2025, обяви тя на дискусия за предоставянето на дългосрочни грижи, организирана от БЧК, пише бТВ. 

"Темата за дългосрочните грижи е предизвикателна не само от гледна точка на демографията, хуманността и социалната политика, но и от модерна гледна точка за развитието на новите технологии. Професиите на бъдещето без съмнение са не само свързаните с технологиите, но и тези, които са свързани с хора. Именно затова трябва да се постави силен акцент върху подготовката и развитието на лекарите, социалните работници и учителите", каза Сачева.