Над 3 милиарда евро са похарчили клубовете от Топ 5 първенствата на Европа за покупката на нови футболисти в затворения миналата нощ трансферен период, показват данни на инвестиционната компания Carteret Analytics (цитирани от Би Би Си) и на в. "Гардиън".

Това разбива на пух и прах прогнозите от ранната пролет, че тази година няма да има големи трансфери, че и идващата зима. Клубовете са силно засегнати от пандемията, довела до липсата на зрители по стадионите, намалени приходи от тв права, спонсори, търговия и т.н. и т.н. А краят не се вижда.

Въпреки това богатите заделиха сериозни суми за покупки и заплати. Спад има, но не е такъв, какъвто се очакваше - някои клубове счупиха рекорди.

Според Carteret Analytics отборите от Висшата лига са похарчили 1,2 милиарда паунда (1,3 млрд. евро), което е спад със 158 млн. спрямо миналата година. Елитът на английския футбол изпреварва повече от три пъти испанската Ла Лига, Бундеслигата и френската Лига 1 и е двойно над Серия А.

Ако може да се говори за криза, тя личи най-много в Испания. Carteret анализира, че на база средна стойност за изминалите пет години (летните трансферни периоди) спадът за Премиърлийг е 7 процента, докато за Ла Лига е цели 46 на сто. Това личи и с просто око - за първи път "Барселона", "Реал" (Мадрид) и "Атлетико" не направиха гръмки трансфери. Те си върнаха преотстъпени футболисти и дори се освободиха от големи имена.

Любопитно е, че в Италия доста повече развързаха кесиите (каквото е останало в тях), а "калчото" е доста задлъжняло, но разхлабените изисквания от УЕФА в правилото за финансов феърплей позволяват на клубовете да теглят огромни кредити. Което ги вкарва в спиралата на тежка задлъжнялост с неясен хоризонт, но това е друга тема.

Фокусът остава във Висшата лига, в която първенец е "Челси" с 222 милиона паунда за шестима играчи. Излиза, че на Роман Абрамович принадлежи една шеста от общата сметка на Премиърлийг. Това е рекорден трансферен период за "сините". Начело на листата е германският национал Кай Хаверц - 80 милиона евро, следван от Тимо Вернер - 60 млн.

"Манчестър Сити" пък счупи своето върхово постижение за един играч - 71 млн. евро за защитника Рубен Диаш, потекли към "Бенфика".

Богат - беден: всичко описано по-горе е на фона опасенията за масови фалити на клубове от ниските нива на английския футбол. Премиърлийг се готви да им отпусне "грант" от около 50 милиона паунда, но те твърдят, че на първо време се нуждаели от пет пъти повече заради това, че решението за завръщане на публика по стадионите е отложено за неопределено време от правителството на Великобритания.

Кой кого взе в последния ден?

Вчерашният заключителен ден се оказа за пореден път напрегнат, но само за някои клубове. "Манчестър Юнайтед" взе най-много футболисти накуп - четирима. Единсон Кавани дойде като свободен агент от ПСЖ, а най-накрая беше договорен бразилският защитник от "Порто" Алекс Телеш - 15 милиона евро. За общо 31 милиона евро пък на "Олд Трафорд" се сдобиха с двама тийнейджъри - Амад Траоре от "Аталанта" и Факундо Пелистри от уругвайския "Пенярол".

"Юнайтед" най-сетне си стисна ръцете с "Рома" за Крис Смолинг, който е продаден след едногодишния наем.

Въпреки това анализатори гледат скептично на това доколко прозорецът е бил успешен за "червените дяволи". Те месеци наред преследваха футболисти като Джейдън Санчо, Джак Грийлиш, а накрая и Усман Дембеле от "Барселона", но високите им цени ги отказаха. Кавани е на 33 г. и вече в края на кариерата си, а така и не беше привлечен централен защитник, от какъвто клубът има нужда. Това се видя и в неделя при срамната загуба от "Тотнъм".

Най-много пари за един футболист за деня извади "Арсенал" - 50 милиона евро за африканския халф Томас Партей от "Атлетико" (Мадрид). "Топчиите" задействаха откупната клауза в договора на ганаеца - цел №1 още от лятото. А към Мадрид пое Лукас Торейра.

№2 е "Евертън", който продължава да укрепва редиците си покрай отличния старт на сезона - 25 милиона паунда за Бен Годфри от "Норич".

Останалите грандове във Висшата лига пасуваха, но те стигнаха до много от желаните попълнения в изминалите седмици.

Европейският шампион "Байерн" (Мюнхен) си върна - под наем, Дъглас Коста, който носеше екипа на "Ювентус". А "Старата госпожа" сложи ръка върху Федерико Киеза-младши, спазарен с "Фиорентина". "Пари Сен Жермен" се сдоби с Рафиня от "Барселона" - без пари.

България

Още се шуми около новата дестинация на Кирил Десподов - "Лудогорец". Националът отново не получи шанс в "Каляри", но вместо на "Българска армия", след няколко дни ще стъпи в Раград, което е нова глава във войната между двата клуба.

Вместо Десподов ЦСКА-София получи като преотстъпени двама играчи на "Уотфорд" - англичанина Джером Синклер и Адалберто Пенярена Маестре, венецуелец.

За ЦСКА-София има разочарование - поне за шефовете на клуба. Те потриваха ръце за 3-4 милиона евро за Али Соу от "Дижон", но трансферът пропадна в последния момент. Твърди се, че е по технически причини - така африканецът остава на "Българска армия".

"Левски" финализира продажбата на Стайн Спиерингс в "Тулуза". Той изкара само около 9 месеца на "Герена", а раздялата с него е заради тежкото положение на клуба.

Вчерашният ден обаче принадлежи най-вече на "Славия" - "белите" отново реализираха изходящ трансфер - гръкция им вратар Антонис Стериакис (20 г.) премина във второразредния английски тим "Блекбърн". Стериакис е от дете на "Овча Купел" и може да се счита за рожба на школата на най-стария столичен клуб.